Franstalige universiteit ULB schorst activiteiten studentenclub na naakt doopritueel

Aan de Franstalige Brusselse universiteit ULB is commotie ontstaan rond een doopritueel waarbij enkele studenten op de campus in Elsene seksuele handelingen naakt nabootsten. De verantwoordelijken van de betrokken studentenclub moeten het maandag komen uitleggen bij de vicerector en tot nader order zijn de activiteiten van de club geschorst. Dat schrijven de kranten van Sudpresse en bevestigt de ULB aan VRT NWS.

De beelden van de doopactiviteit, die plaatsvond op een grasveld op de campus, circuleren op sociale media en zijn ook bij de autoriteiten van de universiteit terechtgekomen. De woordvoerster van de ULB laat weten dat er geen klacht is binnengekomen, maar dat de betrokken studenten wel het charter hebben geschonden dat de studentenclubs bij het begin van het academiejaar hebben ondertekend. In dat charter is afgesproken om de fysieke en morele integriteit te respecteren.

Daarom heeft de universiteit beslist om de ontgroeningsactiviteiten van de betrokken studentenclub tot nader order te schorsen. De studenten worden maandag ook verwacht bij de vicerector die verantwoordelijk is voor studentenzaken. Mogelijk worden de activiteiten van de club voor de rest van het academiejaar geschorst.

Bekijk hier de beelden uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

De discussie rond studentendopen keert elk jaar terug. Eind vorige maand raakte een student in de Waals-Brabantse studentenstad Louvain-la-Neuve zwaargewond bij een studentendoop. In Leuven werd deze week dan weer overeengekomen dat studentenkringen niet langer schachtenverkopen zullen organiseren.

Deze week ging ook het proces over de dood van Sanda Dia echt inhoudelijk van start. KU Leuven-student Dia overleed in 2018 na een extreem doopritueel van studentenclub Reuzegom.

Meest gelezen