AFP or licensors

Voor het eerst meer dan duizend coronadoden op één dag in Rusland

Rusland heeft op één dag tijd 1.002 overlijdens door COVID-19 opgetekend. Voor het eerst sinds de uitbraak van de pandemie is de kaap van duizend doden overschreden. Het Kremlin klaagt over het trage verloop van de vaccinatiecampagne . 

De coronacijfers in Rusland zijn recent sterk gestegen. Naast het recordaantal overlijdens op één dag, zijn er ook 33.208 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Het Kremlin wijst met een beschuldigende vinger naar de trage vaccinatiecampagne en naar de weigerachtige bevolking. Slechts een derde van de Russen is volledig gevaccineerd. De regering schat dat zo’n 45 procent van de bevolking intussen immuun is voor de nieuwe varianten van het virus. 

Kremlin richt zich op motivatie bevolking

Het Kremlin wil geen strenge beperkingen opleggen, omdat het de economie draaiende wil houden. De regering richt zich daarom vooral op de motivatie van de bevolking om zich te laten vaccineren. Maar er heerst veel wantrouwen tegen het vaccin in Rusland, omdat ze de autoriteiten en nieuwe medische producten wantrouwen. 

“In een situatie waarin infecties toenemen, is het noodzakelijk om mensen uit te leggen dat ze zich moeten laten vaccineren”, zei Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, eerder deze week.

Het is echt onverantwoord om je niet te laten vaccineren

Dmitri Peskov

“Het is echt onverantwoord om je niet te laten vaccineren. Het doodt.” De regering benadrukt wel dat de ziekenhuizen het stijgende aantal patiënten aankunnen. 

Snel in uitrollen van Spoetnik V

Rusland was nochtans niet traag in het ontwikkelen en uitrollen van een eigen vaccin, het coronavaccin Spoetnik V. Toch lijkt de regering er niet in te slagen om de Russen te motiveren voor een prik. Het land kende meer succes met de verkoop van hun vaccin wereldwijd. 

Het officiële nationale aantal coronadoden ligt op 222.315. In totaal werden 7.958.384 coronagevallen geregistreerd.

Meest gelezen