Peter Gevers

200 Kempenaren gaan een dag opruimen in Prayon (Trooz): sporthal opnieuw ontmoetingsplaats voor getroffen bewoners

Tweehonderd vrijwilligers, voornamelijk uit Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar, trokken gisteren naar Prayon (Trooz). Dat is een dorp dat zwaar getroffen werd door de overstromingen in juli. Heel wat inwoners zitten nog altijd zonder verwarming. Het voornaamste doel van de actie gisteren was de sporthal weer in orde brengen. Dan kunnen getroffen inwoners er komen wassen, eten en koken. "Volgens de burgemeester was die sporthal ook het kloppend hart van het dorp", zegt één van de initiatiefnemers Guy Van Nieuwenhuysen. "We willen vooral investeren in het sociale leven daar."

Gisteren trok een groep van zo'n 200 Kempense vrijwilligers naar Prayon, een deelgemeente van Trooz die zwaar getroffen werd door de overstromingen. De voorbije weken waren daar ook al gemeentediensten en private bedrijven aan de slag om onder andere het sportcentrum in de gemeente weer gebruiksklaar te maken.

Nu werd de cafetaria van de sporthal helemaal ingericht als een salon voor de dorpsbewoners. Er is een keuken, een computerhoek met laptops, een speelhoek voor kinderen en binnenkort wellicht nog een wassalon. 

Peter Gevers

"Heel wat mensen uit het dorp hebben tijdelijk ergens anders onderdak gevonden, omdat hun huizen onbewoonbaar zijn", zegt Guy Van Nieuwenhuysen. "Maar heel veel mensen verblijven wel nog in hun woning, hoewel er dikwijls nog geen gas is. De bedoeling is dat ze zo snel mogelijk in de sporthal terecht kunnen om eens te douchen of te koken en te eten. Nu staan er containers bij de sporthal, maar als het winter wordt, zal dat niet meer zo aangenaam zijn."

Er waren vrijwilligers van de scouts, allerlei verenigingen en serviceclubs. Twee Kempense klimclubs en een kajakclub uit Turnhout gingen aan de slag op en naast de Vesder. Ze probeerden afval dat er nog altijd rondslingert, uit de bomen en uit het water te halen. Ze zijn erin geslaagd om driehonderd meter van de rivier op te kuisen.

Enkele verenigingen maken alvast plannen om ook de komende weken nog terug te komen. Ze zullen ook Kempense bouwbedrijven in contact proberen te brengen met de inwoners van Prayon, met het oog op het renoveren van woningen. 

Meer over de actie: 1000handen.be

Peter Gevers

Meest gelezen