Acteur en theatermaker Sam Bogaerts ("Witse", "Professor T.") overleden

De Vlaamse acteur, theatermaker en docent Sam Bogaerts is overleden. Hij is artistiek leider geweest bij onder meer Theater Malpertuis en huisregisseur van Toneelgroep Amsterdam en NTGent. Hij was ook te zien in films en series als "Professor T." en Witse. Bogaerts is 73 jaar geworden.   

Sam Bogaerts won in 1979 als student samen met Lucas Vandervost de cabaretwedstijd "Camaretten" in Delft. Een jaar later richtten de twee samen met onder anderen Luk Perceval en Warre Borgmans de theatergroep Het Gezelschap van de Witte Kraai op, wat later zou uitgroeien tot het gezelschap De Tijd, nu De Nieuwe Tijd.

Nadien trok Bogaerts naar Nederland, waar hij artistiek leider werd bij Zuidelijk Toneel Globe en huisregisseur bij Toneelgroep Amsterdam. Met het stuk "Who's afraid of Virginia Woolf", waarin onder anderen Viviane De Muynck en Tania Van der Sanden meespeelden, won hij in 1987 de eerste Grote Theaterfestivalprijs.

In april van dit jaar was Sam Bogaerts nog te zien als toeschouwer in een testproject van de KVS. Bekijk hier het archiefbeeld:

Videospeler inladen...

Later was Bogaerts huisregisseur bij Nederlands Toneel Gent (NT Gent), waar hij begon met "Salon", een podium voor jong talent, waar onder meer het gezelschap De Roovers zich voor het eerst liet opmerken. Hij was ook enkele jaren artistiek leider bij Theater Malpertuis.

Bogaerts gaf ook les aan meerdere theateropleidingen in Vlaanderen en Nederland. Van 2005 tot 2013 stond hij aan het hoofd van de opleiding Drama aan het KASK in Gent, een opleiding die hij grondig vernieuwde. Na zijn pensionering daar werd hij gastprofessor aan de acteeropleiding in Antwerpen.

Bogaerts bleef actief als theatermaker, docent en acteur. Hij speelde nog mee in de voorstelling "Iemand van ons" van het theatergezelschap Tristero, dat pas begin deze maand in première ging. Hij is ook bekend van enkele televisierollen, onder meer in de reeksen "Witse", "Professor T" en "Gent West" en in de films "Steve & Sky" en "Ellektra".

Bogaerts is zaterdagmorgen overleden, hij werd 73 jaar.

Meest gelezen