2021 Kyodo News

China test in het geheim geavanceerd hypersonisch wapen, VS verbaasd over technologische sprong voorwaarts

China heeft een zogenoemde hypersonische raket getest: een geavanceerd projectiel dat in staat is om nucleaire wapens door raketafweersystemen te loodsen. Dat meldt The Financial Times, dat zegt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten verbaasd zijn over die technologische sprong voorwaarts van het Chinese leger. 

De raket - die met een nucleaire lading uitgerust kan worden - werd door de Chinezen al afgevuurd in augustus. Ze maakte een baan om de aarde, en probeerde vervolgens haar doel te raken. Ze miste dat met ongeveer veertig kilometer.

Nog niet perfect dus, maar toch - zo schrijft de Financial Times op gezag van vier bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten - heeft dat staaltje van Chinees kunnen de VS mogelijk verbaasd. Daar hadden ze tot nog toe niet gedacht dat China hiertoe in staat was. "We hebben er geen idee van hoe ze dit hebben kunnen doen", zo citeert de Britse krant een (anonieme) bron binnen de inlichtingendiensten.

Wat is een hypersonisch wapen?

De grote militaire machten ter wereld - de VS, Rusland of China - testen allemaal al een tijdje hypersonische wapens. Die worden met een raket in de ruimte gevuurd, en bewegen zich voort met een snelheid vijf maal hoger dan die van het geluid. Dat is trager dan een "traditionele" raket, maar het hypersonische wapen kan wel bestuurd worden en manoeuvreren. Ze kunnen ook lager vliegen. De combinatie van snelheid en wendbaarheid maakt dat hypersonische wapens moeilijker te traceren zijn en uit de lucht te halen. Daardoor kunnen ze wellicht ook door raketafweersystemen vliegen, zoals de Verenigde Staten er één ontwikkelt. Op die manier zijn de hypersonische wapens een nieuwe stap in de internationale wapenwedloop.

De bezorgdheid in de Verenigde Staten is groot. Te meer omdat de VS de voorbije maanden al waarschuwde voor een groeiende nucleaire capaciteit in China. Eerder bleek al uit satellietbeelden dat China zo'n 200 opslagplaatsen voor nucleaire wapens aan het bouwen is. Vanuit het leger werd ook gewaarschuwd voor de Chinese capaciteit om vanuit de ruimte toe te slaan, wat ook meer en meer blijkt uit de test met het hypersonische wapen.

China is overigens niet geïnteresseerd om met andere nucleaire machten tot een soort van wapenbeheersingsprogramma te komen. Over de test in augustus deed het land geen enkele mededeling.

Meest gelezen