Brusselse regisseur Laura Wandel valt opnieuw in de prijzen met debuut "Un monde": "Veel buzz rond de film"

"Un monde", het speelfilmdebuut van de Brusselse regisseur Laura Wandel, heeft in Londen de Sutherland Award gewonnen voor beste debuut op het BFI London Film Festival. Dat meldt filmdistributeur Lumière. De laatste Belgische film die de prestigieuze debuutprijs won, is "Girl" van regisseur Lukas Dhont. Wandel viel eerder al in de prijzen op het Filmfestival van Cannes. "Er is veel buzz rond haar film", zegt filmjournalist Lieven Van Gils.

"Un monde" vertelt het verhaal van Nora en haar grote broer Abel. Wanneer Nora naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Haar vader wil dat ze hierover spreekt, maar haar broer wil dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. 

Bijzonder is dat de hele film is gedraaid op ooghoogte van de kinderen. Het pestverhaal wordt zo letterlijk verteld vanuit hun standpunt, wat betekent dat volwassenen enkel volledig in beeld komen als ze zich bukken. "Dat zorgt voor een intense ervaring, alsof je als kijker zelf weer op de speelplaats staat, zoals in je kindertijd", zegt filmjournalist Lieven Van Gils daarover.

Bekijk hier de trailer van "Un monde":

Ik ben trots dan mijn film taalgrenzen overschrijdt, en een Engelstalig publiek kan bereiken.

Laura Wandel, regisseur

De Sutherland Award bestaat sinds 1953 en bekroont de meest originele en fantasierijke film die tijdens het London Film Festival is vertoond. Het is nog maar de derde keer dat een Belgische film die prijs wint. Drie jaar geleden won Lukas Dhont met zijn succesfilm "Girl". 

"Het is een zeer mooie verrassing om deze debuutprijs te winnen", reageert de Brusselse regisseur Laura Wandel. "Ik ben erg trots dat de film taalgrenzen overschrijdt en een Engelstalig publiek kan bereiken." 

"Zo'n prijs winnen op een filmfestival in Londen: dat is écht wel een referentie, want dat is niet het eerste het beste", vertelt Lieven Van Gils, filmjournalist voor VRT NWS. "Ik heb vandaag nog met Laura gesproken op het filmfestival in Gent, en ze vertelde me hoe geweldig haar film was onthaald in Londen."

"Un monde" is bezig aan een zegetocht op de internationale festivals. Het begon met de geslaagde wereldpremière in Cannes, waar de film de FIPRESCI-prijs (International Federation of Film Critics) in de "Un Certain Regard"-sectie wegkaapte. In die competitie zitten films met ongebruikelijke vertelstijlen, en niet-traditionele verhalen die internationale erkenning nastreven. Iets waar "Un monde", met een universeel verhaal over pesten, gefilmd vanuit het standpunt van kinderen volledig aan voldoet.

Vervolgens viel "Un Monde" nog in de prijzen in Guanajuato (Mexico), Ourense (Spanje), Sarajevo (Bosnië-Herzegovina) en volgden festivalselecties in onder meer San Sebastian, Valenciennes en Hamburg. Daarnaast is "Un monde" ook genomineerd voor de European Film Awards in december. 

Er is zeker iets aan de hand met "Un monde", er is veel buzz rond.

Lieven Van Gils, filmjournalist (VRT NWS)

"Un monde" is vanaf 20 oktober te zien in de Belgische zalen. Het is een volledig Belgische productie, van een Brusselse regisseur met hoofdproducent Dragons Films en coproducent Lunanime uit Gent.

De film is gisteren in première gegaan in ons land, als opener van de Officiële Competitie van het Film Fest Gent. En ook daar werd de film warm onthaald.

"Na de première in Gent kon je een speld horen vallen in de zaal, zo werd me verteld", aldus filmjournalist Lieven Van Gils. "Dat is bijzonder uitzonderlijk. Er is zeker iets aan de hand met "Un monde", er is bijzonder veel buzz rond de film."

Meest gelezen