(archieffoto)
AFP or licensors

17 Amerikaanse missionarissen en hun familieleden, onder wie kinderen, zijn ontvoerd in Haïti

17 Amerikaanse missionarissen en hun gezinsleden zijn ontvoerd in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ze waren op weg naar de luchthaven. Ontvoeringen voor grote sommen losgeld zijn een steeds grotere kwaal in het Latijns-Amerikaanse land, waar de overheid haar greep heeft verloren. 

Gisteren was een groep missionarissen uit de Amerikaanse staat Ohio op weg naar de luchthaven van Port-au-Prince. Ze hadden net een weeshuis gebouwd en gingen mensen afzetten toen hun bus werd overvallen. De missionarissen en gezinsleden, onder wie kinderen, werden door een beruchte bende naar een onbekende plaats gebracht.

De Amerikaanse regering zegt dat "het welzijn en de veiligheid van Amerikaanse burgers in het buitenland haar hoogste prioriteit is", maar geeft verder geen commentaar. De missiebeweging zelf, Christian Aid Ministries, van Amish en andere mennonitische conservatieve protestanten, roept in een mededeling op "om te bidden dat de bendeleden tot inkeer zouden komen."

"Nu komen de ontvoeringen in het nieuws omdat er steeds meer ontvoeringen zijn van buitenlanders", legt Lien Meyns uit in een gesprek met VRT NWS:

Videospeler inladen...

Geweld neemt toe

Ontvoeringen zijn een oud zeer in Haïti. Het armste land van Latijns-Amerika wordt al jarenlang geplaagd door politieke en economische crisissen. Corruptie en straffeloosheid zijn daar uitwassen van. De afgelopen jaren kwamen vaak mensen op straat tegen president Jovenel Moïse, omdat die volgens hen niets deed tegen de corruptie en onveiligheid. Moïse werd in juli vermoord. Sindsdien is de overheid stuurloos en is het bendegeweld alleen nog toegenomen. Ze zouden de armste wijken van Port-au-Prince helemaal in hun macht hebben. 

Dit jaar alleen al zijn er volgens de politieke missie van de Verenigde Naties (BINUH) zeker 328 mensen als ontvoerd opgegeven bij de Haïtiaanse politie, veel meer al dan de 234 van het hele jaar 2020. De bendes hebben het gemunt op schoolkinderen, dokters, geestelijken en politieagenten en overvallen vaak bussen. Vorige week nog werd een dominee doodgeschoten voor zijn kerk en werd zijn vrouw ontvoerd.

Duizenden Haïtianen zijn ondergedoken in een tijdelijke, onhygiënische schuilplaats, weg van het bendegeweld. Anderen zijn het land uitgevlucht en proberen via Colombia en Mexico tot in de Verenigde Staten te geraken. De miserie van de gewone Haïtianen is nog eens verscherpt door de zware aardbeving van augustus, die het leven kostte aan meer dan 2.200 mensen. 

Hulp of interventie?

De ontvoering van de missionarissen komt enkele dagen nadat Amerikaanse regeringsfunctionarissen naar Haïti waren gekomen met 15 miljoen dollar voor de nationale politie, precies om dat bendegeweld een halt te helpen toeroepen. De politie kan het niet alleen aan, zegt ook de politieke missie van de VN in Haïti.  Vrijdag stemde de VN-Veiligheidsraad ermee in om de missie voor 9 maanden te verlengen. 

Sommige Haïtianen pleiten voor een militaire interventie van de Verenigde Staten. Maar president Biden heeft al gezegd dat daar geen sprake van kan zijn. 

Meest gelezen