Hasseltse Belleman over Jeneverfeesten met meer dan 120.000 feestvierders: “Ik ben zo fier als een gieter!”

De Hasseltse belleman blikt tevreden terug op een onvergetelijke editie van de Jeneverfeesten. Jan Dierckx nodigde alle bellemannen en -vrouwen van het land uit om een jenevertje te drinken op de herwonnen vrijheid, “Ik ben zo fier als een gieter dat ik onze prachtige stad terug in haar volle glorie mag vertegenwoordigen”, glundert hij zwaaiend met zijn bel.

Goed weer, een uitbundig publiek en een Covid Safe Ticket: dat waren de ingrediënten voor een succesvolle 31ste editie van de Jeneverfeesten. “Het feit dat het centrum was ingedeeld in 7 feestzones die je enkel kon betreden op vertoon van een coronapas kon de pret niet drukken”, vertelt Jan de belleman. “De beleving was niet heel anders dan voorgaande jaren. Ik heb alleen maar stralende gezichten gezien. Alle bellemannen- en vrouwen uit het hele land waren dit weekend ook van de partij. Onze bellen hebben anderhalf jaar aan de haak gehangen. Wat een ontlading! Dit is een historisch moment!”

Haperende betaaltoestellen

De leden van carnavalsvereniging Orde van ‘t Klaeverblâd stralen stuk voor stuk. “We hebben onze reus, een pop, speciaal een likje verf gegeven en in het nieuw gestoken om dit festijn mee te vieren”, zegt Peter Nulens. “Het was een schitterend feestweekend en de jenever heeft rijkelijk gevloeid. Wel heb ik een voorstel voor volgend jaar: introduceer terug bonnetjes! Nu werd cashgeld overal geweerd, maar de betaaltoestelletjes lieten vaak te wensen over. Mensen die te lang moesten wachten om hun borrels te betalen, glipten gewoon weg. Ik heb van verschillende verenigingen gehoord dat ze daardoor schade hebben geleden.”

(Lees verder onder de foto)

“We kunnen eindelijk weer helemaal losgaan!” lachen twee jongedames op het Capucienenplein, de plek waar studentenclub Hasseleta de boel op stelten zette. “Al moeten we toegeven dat dit niet onze bevrijdingsfeesten zijn, we hebben onze dansbenen de voorbije weken al vaker uitgehaald. Wel hebben we een heleboel vrienden teruggezien. De Jeneverfeesten zijn Limburg op haar best!"

 

Meest gelezen