Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Moord op Brits parlementslid David Amess: wat weten we over de vermoedelijke dader?

Terwijl gisteravond honderden mensen in Leigh-on-Sea een hulde brachten aan het vermoorde Britse parlementslid David Amess, raken steeds meer details bekend over zijn vermoedelijke moordenaar. Die moet langer in voorhechtenis blijven, op basis van de antiterreurwetgeving. 

De 25-jarige man die David Amess vrijdagmiddag met verschillende messteken om het leven bracht, zit nog steeds in voorhechtenis. De man wordt verdacht van de moord en is overgebracht naar een cel in Londen, waar hij wordt ondervraagd door de antiterreureenheid van de politie. Normaal gezien had hij al moeten worden vrijgelaten, maar omdat de moord als een terreurzaak wordt beschouwd, mag hij tot 22 oktober in voorlopige hechtenis worden vastgehouden. 

BEKIJK - Op 15 oktober bracht "Het journaal" deze reportage over de moord op David Amess:

Videospeler inladen...

Intussen heeft de Britse overheid bevestigd aan de openbare omroep BBC dat de man Ali Harbi Ali heet, een 25-jarige Brit van Somalische afkomst. Hij zou enkele jaren geleden zijn doorverwezen naar een preventieprogramma om radicalisering te voorkomen. Dat programma, Prevent, staat mensen uit de omgeving, zoals leerkrachten en buren, toe om iemand vrijwillig naar een plaatselijk comité van politieagenten en sociale werkers door te sturen. Ali Harbi Ali heeft het programma korte tijd gevolgd. Maar zeker is dat hij nooit op de radar is verschenen van de Britse nationale veiligheidsdienst MI5.

Onderzoek

De speurders vermoeden dat de man alleen heeft gehandeld, maar ze zetten hun onderzoek verder. In de methodistische kerk waar David Amess werd doodgestoken met een mes, is het moordwapen aangetroffen. Er zijn ook huiszoekingen verricht op drie adressen in Londen.  

Het grote publiek blijft rouwen om de dood van de 69-jarige politicus. Gisteravond is opnieuw een wake gehouden met honderden mensen, in de methodistische kerk van Leigh-on-Sea. 

Leden van de plaatselijke moslimgemeenschap noemden de moord op Sir David een onverdedigbare gruweldaad. 

Het stadje Leigh-on-Sea, aan de monding van de Theems, is in rouw. De inwoners proberen in het reine te komen met het gebeurde:

Videospeler inladen...

Meest gelezen