Actrice Yulia Peresild, kosmonaut Oleg Novitski en regisseur Klim Shipenko na de landing op aarde.
Roscosmos Space Agency

Russische filmcrew die de eerste film in de ruimte heeft opgenomen, is terug op aarde

De Russische actrice en regisseur die twaalf dagen aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS) verbleven om filmopnames te maken, zijn vanmorgen veilig en wel naar de aarde teruggekeerd. Het is de eerste keer dat een film opgenomen werd in het ISS, het is wel nog niet duidelijk wanneer hij in de zalen komt.

Op 5 oktober vertrok een Russische filmcrew op missie naar het Internationaal Ruimtestation ISS om er beelden te schieten voor een nieuwe film. De crew bestond uit actrice Yulia Peresild en regisseur Klim Shipenko. Ze reisden mee met beroepskosmonoaut Anton Shkaplerov.    

BEKIJK - De lancering van de filmcrew op 5 oktober:

Videospeler inladen...

Twaalf dagen lang maakten ze er opnames voor de allereerste film ooit die volledig in de ruimte gemaakt wordt. "Vysov" ("Uitdaging") vertelt het verhaal van een arts die naar het ISS moet vliegen om een kosmonaut te redden die ziek is geworden. De hoofdrol van arts wordt gespeeld door actrice Yulia Peresild. Ook de Russische kosmonaut Oleg Novitski, die al in het ISS was, speelt mee in de film.

De opnames zitten erop en dus is de filmcrew terug naar de aarde gekeerd. Het Sojoez-ruimtetuig M-18 met aan boord Yulia Peresild, Klim Shipenko en Oleg Novitski is vanmorgen om 4.36 uur plaatselijke tijd geland in de steppe van Kazachstan. Die beelden werden rechtstreeks uitgezonden door de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos.

Het is nog niet bekend wanneer de film uitkomt.   

In 2012 werd er al eens gefilmd in de ruimte, voor de sciencefictionfilm "Apogee of fear". De kortfilm van 8 minuten werd geregisseerd door Richard Garriot, die in 2008 een tijdlang in het ISS verbleef. Ook zijn moeder speelt een kleine gastrol in de film, al maakte hij de meeste opnames aan boord van het ISS. 

De ruimtecapule is veilig en wel geland. Peresild, Shipenko en Novitski lijken in goede gezondheid te verkeren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen