Studentenraad UGent steunt bouw van studentenhome in bos aan Sterre: "Grote nood aan betaalbare huisvesting"

De Gentse Studentenraad steunt de bouw van een nieuwe studentenhome van de UGent in een bos aan de Sterre in Gent. Daar is veel protest tegen omdat er bomen gekapt moeten worden en dat vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. Sinds gisteren bezetten actievoerders een boom in het bos. "Wij begrijpen hun beweegredenen, maar de nood aan betaalbare huisvesting primeert hier", zegt Julien Marbaix van de studentenraad. "Begin dit academiejaar stonden 500 studenten op de wachtlijst."

Sinds gisteren bezetten een vijftiental studenten een boom in het bos aan de Sterre in Gent. De UGent wil daar 4.000 m² bos laten kappen om er studentenkoten te bouwen. De universiteit belooft om op andere plaatsen bomen aan te planten, maar voor de actievoerders is dat niet genoeg. Behalve over het bos maken ze zich ook zorgen over het grasland er vlak naast, dat zou lijden onder het verlies aan biodiversiteit.

BEKIJK - Deze korte clip toont je waar het bos in kwestie precies is gelegen:

Videospeler inladen...

De UGent heeft intussen een klacht ingediend tegen de actievoerders. Ze krijgt ook steun uit een andere hoek: de studentenraad van de UGent. "Voor ons zijn er twee belangrijke aspecten in het verhaal", zegt Julien Marbaix, die als student verkozen is in de Sociale Raad van de UGent en daar ook de Gentse Studentenraad vertegenwoordigt in het dossier rond de Sterre. "Ten eerste de nood aan huisvesting, ten tweede de compensatie die de UGent voorstelt."

"Er is een groot gebrek aan betaalbare huisvesting voor studenten", zegt Marbaix. "We merken dat de laatste jaren steeds meer. De prijzen op de privémarkt stijgen heel sterk, er is een heel hoge nood aan betaalbare homes. Begin dit academiejaar stonden 500 studenten op de wachtlijst, van wie 150 internationale studenten."

Marbaix heeft begrip voor de actievoerders en voor hun beweegredenen. "Wij willen graag met hen in dialoog gaan."

"We kunnen de impact op de biodiversiteit niet ontkennen. Ons gevoel is dat de UGent voldoende compenseert", vindt Marbaix. "Ze gaat in twee gemeentes 4.000m² opnieuw bebossen, en de schietclub aan de Sterre gaan ze afbreken, de grond saneren en dan opnieuw bebossen. Ook op de campus zelf gaan ze compenseren."

De twee gemeentes waar 4.000 m² nieuw bos komt, zijn Lubbeek (Vlaams-Brabant) en Zottegem (Oost-Vlaanderen), en niet in Gent zelf. "De UGent heeft niet de capaciteit om zelf te bepalen waar nieuw bos kan komen en heeft dat uitbesteed aan Natuurpunt. Zij hebben gekozen voor die locaties."

Volgens Marbaix heeft de UGent voldoende gezocht naar alternatieven. "Maar de nood aan huisvesting primeert hier. Als deze home er niet komt, wordt de bouw van een nieuwe home alweer 10 tot 15 jaar uitgesteld. En dat kan niet, we zitten nu in een soort noodsituatie rond betaalbare huisvesting voor studenten."

Meest gelezen