Appartementen aan de kustlijn van Koksijde (archieffoto)
© Clément Philippe - creative.belgaimage.be

"Tweede eigendom kopen, betekent niet dat je rijk bent": MR en Vooruit oneens over belastingvoordeel op tweede woning

"Investeren in een tweede of derde woning betekent niet dat je rijk bent" versus "nee, overheid moet geen tweede, derde of vierde woningen subsidiëren met belastinggeld": de MR en Vooruit zijn het grondig oneens over het belastingvoordeel op tweede woningen, waar voorlopig níet aan wordt geraakt.

Om even de puntjes op de i te zetten: je krijgt nog altijd een belastingvoordeel als je een tweede (of derde of vierde) woning koopt. Datzelfde belastingvoordeel werd begin 2020 afgeschaft voor een eerste woning. 

Denk je nu: "unk"? Het is eigenlijk een anomalie in de wetgeving als gevolg van de zesde staatshervorming. Wie een lening aangaat voor de aankoop van een tweede verblijf heeft recht op een belastingvoordeel, want tweede verblijven zijn een federale materie gebleven. De gezinswoning zit sinds 2014 echter bij de gewesten, waar Vlaanderen en Brussel de woonbonus hebben afgeschaft. 

Die scheeftrekking wordt voorlopig ook behouden, want aan het belastingvoordeel op die tweede verblijven wordt niet geraakt in het nieuwe begrotingsakkoord. 

De partijvoorzitters van Vooruit, MR en N-VA wilden niet rechtstreeks met elkaar in debat gaan, al sprak hun gezicht soms boekdelen:

Videospeler inladen...

Vooral MR wilde dat belastingvoordeel koste het kost behouden. Voorzitter Georges-Louis Bouchez verdedigde het in "De zevende dag" dan ook. "Voor ons was het een zeer duidelijke nee. Stel dat iemand een tweede huis koopt, een kleine zelfstandige die dat doet voor zijn pensioen of iemand die dat doet voor zijn kind, zijn dat rijke mensen? Investeren in een tweede of derde eigendom wil niet zeggen dat je rijk bent. Als je 3.000, 4.000 of 6.000 euro per maand verdient en een gezin hebt, ben je niet rijk", klinkt hij stellig. 

Als je 3.000, 4.000 of 6.000 euro per maand verdient en een gezin hebt, ben je niet rijk

Georges-Louis Bouchez van MR

Bouchez vraagt zich af: "Als die mensen een beetje geld opzij kunnen zetten, waar moeten ze het dan zetten? De rente op de spaarrekeningen is niet meer interessant, de beurs is ook gevaarlijk. Het is een klein voordeel dat ervoor zorgt dat je wat meer opzij kan zetten voor je pensioen. "

MR wil het belastingvoordeel op tweede woningen graag behouden, bekijk hier waarom:

Videospeler inladen...

Maar daar is Vooruit-voorzitter Conner Rousseau het allesbehalve mee eens. "De woningprijzen zijn geschift duur", begint hij zijn betoog. Of hij de woonbonus opnieuw zou invoeren? "Direct, als het mij betreft."

Moet de overheid met belastinggeld van iedereen dan tweede, derde, vierde woningen subsidiëren? Dat vind ik niet rechtvaardig

Conner Rousseau van Vooruit

"We moeten mensen helpen om hun eerste woning te kunnen aanschaffen", vindt hij. De maatregel die Vlaanderen nu heeft ingevoerd om de registratierechten te verlagen, noemt hij "goed". "Maar we moeten naar iets structureels gaan om de woningprijzen opnieuw betaalbaar te maken. Wie een tweede, derde, vierde woning kan kopen, dat is goed voor hen. Maar moet de overheid daar helpen, op een moment dat zoveel mensen, alleenstaanden en gezinnen, jaren werken, niet rondkomen en geen eerste woning kunnen kopen? Moet de overheid met belastinggeld van iedereen dan tweede, derde, vierde woningen subsidiëren? Dat vind ik niet rechtvaardig."

"We zullen dan ook blijven strijden om dat eruit te halen", besluit hij.

Vooruit wil daarentegen het belastingvoordeel voor tweede verblijven weggewerkt zien, bekijk hier waarom:

Videospeler inladen...

Meest gelezen