Verzet tegen armoede: wake in Hasselt, dozenspel in Beringen

Vandaag is het Wereldddag van het verzet tegen Armoede.  Er waren verschillende acties in Limburg om het probleem van armoede onder de aandacht te brengen. Zo was er een dozenspel in Beringen en een wake in Hasselt. 

Trefpunt Armoede speelde een spel met de Chiro en Scouts van Beringen, om duidelijk te maken hoe oneerlijk armoede precies is. De kinderen moesten met 15 dozen een zo hoog mogelijke toren maken. Het ene groepje kreeg grote stevige dozen. Een tweede groepjes kreeg zowel grote als kleine dozen. Maar een derde groepje moest het stellen met kleine en slappe dozen. ”Bijna altijd verliest degene met het slappe kartonnen boeltje", zegt Connie Mertens van Trefpunt Armoede.

In Limburg leeft 1 op 7 gezinnen leeft onder de Europese armoededrempel. Dat is ook de leiding van de jeugdbewegingen niet ontgaan. "Er zijn kindjes die het moeilijk hebben", vertelt een leidster. "Maar we proberen daar rekening mee te houden en iedereen gelijk te stellen. Iedereen mag hier bij ons komen meespelen."

(Lees verder onder de foto)

Aan de Kanaalkom in Hasselt hield de daklozenwerking De Trawanten gisteren een wake voor 4 daklozen die het afgelopen jaar overleden zijn in Hasselt. "Farbas, Peter, Timmy en Lambert,  dat zijn 4 overleden dak- en thuislozen die we persoonlijk kennen", vertelt Marcel Vanhex van De Trawanten. "Maar ze staan symbool voor de vele anderen die overleden zijn, maar die we niet kennen." 

In Hasselt leven momenteel meer dan 200 dak- en thuislozen. "Dat zijn vooral mensen tussen de 20 en de 45 jaar, gaat Vanhex verder. "Meestal gaat het om Belgen, we merken dat mensen van allochtone afkomst vaak geholpen worden door hun gemeenschap."  Met de wake willen de armoedeverenigingen in Hasselt ook aandacht vragen voor het sneeuwbaleffect van schulden, incassobureaus, gerechtsdeurwaarders en uithuiszettingen. 

Meest gelezen