James Arthur Photography

Krijgen ook kinderen tussen 5 en 11 jaar binnenkort een coronavaccin? Pfizer dient alvast aanvraag in

Krijgen kinderen tussen 5 en 11 jaar oud binnenkort een coronavaccin? Pfizer heeft alvast een aanvraag ter goedkeuring ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau, maar er zijn wel nog enkele obstakels (én vraagstukken).

In Vlaanderen is intussen 83 procent van de kinderen tussen 12 en 17 jaar volledig gevaccineerd en dus is het tijd om de vraag te stellen: wat daarna? Schuiven we een leeftijdsgroep op en vaccineren we binnenkort dus ook de kinderen tussen 5 en 11? 

Als het van producent Pfizer afhangt, is dat zeker een mogelijkheid. Pfizer heeft een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau om zijn vaccin ook voor jongere kinderen goed te keuren. Stel dat er op dat niveau een "go" komt, zal de Hoge Gezondheidsraad zich ook in ons land moeten buigen over het vraagstuk. 

In de andere landsdelen loopt de vaccinatie van jongeren ietwat moeilijker. In Wallonie heeft 59 procent van de kinderen tussen 12 en 17 al twee prikken gekregen. In Duitstalig België daalt dat aantal tot 50 procent en in Brussel zelfs tot 31 procent. 

Werken de vaccins even goed bij jongere kinderen? En wat met het ethische vraagstuk? Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft meer uitleg:

"Uit de studies blijkt dat de vaccins voor kinderen tussen 5 en 11 veilig zijn en een even goede immuniteit opwekken als bij oudere kinderen, en dat aan een lagere dosis", vertelt vaccinoloog Pierre Van Damme in "De ochtend" op Radio 1. "Het is vooral interessant dat je de dosis kan aanpassen aan de leeftijd."

Uit de studies blijkt dat de vaccins voor kinderen tussen 5 en 11 veilig zijn en een even goede immuniteit opwekken als bij oudere kinderen, en dat aan een lagere dosis

Pierre Van Damme

Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, zo'n studie naar de werkzaamheid van vaccins bij jongere kinderen? Dat gebeurt altijd via eenzelfde stramien - bij elk kindervaccin. Eerst worden de vaccins getest bij volwassenen, daarna zakt men in leeftijd. Zodra het vaccin veilig en goed bevonden is, kan men naar een lagere leeftijdgroep. 

Bij Pfizer doen ze nu bijvoorbeeld onderzoek naar het vaccin bij kinderen tussen 2 en 5 jaar, en bij kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar. "Men bouwt telkens een veiligheid in, enerzijds door de leeftijd af te bouwen, anderzijds door goed te documenteren dat het product gebruikt kan worden in heel specifieke leeftijdsgroepen", duidt Van Damme. 

Het is nu wachten op het oordeel van Europa, en daarna van ons land of we die vaccins ook effectief zullen inzetten bij jongere kinderen. Ook Van Damme kan moeilijk op de zaken vooruitlopen. Hij merkt wel dat er regelmatig vragen binnenlopen van ouders met jonge kinderen die een onderliggende aandoening hebben. "Zij vragen of ze hun kind toch niet nú al kunnen laten vaccineren. Hun kinderen gaan naar school, waar het virus circuleert. Zij zijn er dan toch niet gerust en ik denk dat dat een terechte vraag is."

Zo bracht VRT NWS enkele weken geleden het verhaal van Otis, een jongen van 5 die lijdt aan een zeldzame beperking en een immuunziekte. Elke dag krijgt hij antibiotica en wekelijks krijgt hij een baxter. "Hij is een stuk vatbaarder voor virussen dan andere kinderen", vertelde zijn mama Anne Van Deun. Otis kan nog geen coronavaccin krijgen en dat baart zijn ouder zorgen. 

Bekijk hier het verhaal van Otis:

Videospeler inladen...

Toch zal er nog stevig gedebatteerd (moeten) worden over de beslissing of we alle kinderen dan moeten laten vaccineren. "Enerzijds is er de vraag of we die kinderen willen beschermen en zorgen dat er minder circulatie is van het virus, bijvoorbeeld in de klas. Er is ook de bijdrage aan de groepsimmuniteit. Die zaken moeten we afwegen tegen de keuze of we elk kind individueel willen vaccineren."

Elke manier om de circulatie van het virus tegen te gaan is goed

Pierre Van Damme

Van Damme zelf vindt dat er wel argumenten zijn om ook jonge kinderen te vaccineren. "We hebben een besmettelijkere variant en dus is de graad van de groepsimmuniteit belangrijk. Elke manier om de circulatie van het virus tegen te gaan is goed." 

Meest gelezen