Opvallend meer klachten na zaak-De Pauw bij ombudsvrouw gender: "Grensoverschrijdend gedrag gebeurt altijd en overal"

Na de start van de rechtszaak tegen televisiemaker Bart De Pauw ziet de Vlaamse ombudsvrouw gender een opvallende stijging in het aantal klachten over grensoverschrijdend gedrag. "Zo'n gedrag gebeurt altijd en overal", legt ze uit in "De zevende dag".

Normaal komen er per jaar 25 tot 30 dossiers over mogelijk grensoverschrijdend gedrag terecht op het bureau van de Vlaamse ombudsvrouw gender Annelies D'Espallier. Nu, half oktober, zit ze al ruim over die 30 en er zijn nog enkele maanden voor de boeg. De afgelopen dagen en weken alleen al werden er 8 nieuwe dossiers geopend. 

Dat kan gelinkt worden aan het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw, dat momenteel gevoerd wordt. "Het is onze ervaring dat als zulke dingen gebeuren, we dan meer slachtoffers zien. Ik denk dat mensen zich dan meer de vraag stellen: is wat ik ooit meemaakte grensoverschrijdend gedrag?"

Bekijk hier de uitleg van de Vlaamse ombudsvrouw gender:

Videospeler inladen...

Ook de #MeToo-beweging die in 2017 startte, laat zeker z'n sporen na. "Mensen zijn veel sneller geneigd om een streep te trekken. En waar mensen vroeger dachten "ik heb het zelf uitgelokt" of "het is mijn eigen schuld", zijn mensen nu meer overtuigd dat hen helemaal geen schuld treft."

Grensoverschrijdend gedrag gebeurt ook altijd en overal

Annelies D'Espallier - Vlaamse ombudsvrouw gender

"Grensoverschrijdend gedrag gebeurt ook altijd en overal", benadrukt ze. "Het is niet nodig dat alles met regels wordt vastgegoten." Maar, zo zegt ze ook, het is wel een feit dat er bepaalde plekken zijn waar er grotere risicofactoren zijn. "Denk maar aan de cultuur- of de mediasector. Vaak zijn de posities daar onzeker, komen jongere mensen tegenover wat oudere mensen die in een machtspositie zitten, moet je continu vechten voor je plaats. Dat maakt dat er constant op grenzen geduwd wordt."

Wat gebeurt er wanneer de ombudsvrouw zo'n dossier in handen krijgt? "Het gaat zeker niet allemaal naar de rechtbank. Heel veel gebeurt in de grijze zone, waar geen strafwet bij komt kijken en waar zo'n proces niet gepast zou zijn." 

Als het geen strafzaak is, kunnen er twee dingen gebeuren. "Het hangt af van wat de mensen willen. Sommigen willen dat het gewoon ergens genoteerd wordt in de cijfers, dat ze erkenning krijgen en dat dan ergens kunnen parkeren. Soms wordt er ook bemiddeld. Dan kunnen we spreken met slachtoffers en plegers, of soms zelfs met een ruimere groep. Zo kunnen we bedrijven beter wapenen voor de toekomst."

Vaak willen mensen ook graag een verontschuldiging horen. "Dat hoort er hard bij, mensen kunnen er dan vrede mee nemen. Soms willen ze ook een psychologische behandeling."

D'Espallier wil ook nog een misvatting de wereld uithelpen. "Het is niet zo dat alleen mannen daders zijn. Ook vrouwen kunnen dat net zo goed zijn. Het is ook een misvatting dat alleen vrouwen slachtoffers zijn."

Meest gelezen