Nicolas Maeterlinck

24 urenstaking in aanmeldcentrum voor asielzoekers Klein Kasteeltje: te weinig personeel én te weinig plaats

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Brussel, het Klein Kasteeltje, start om acht uur vanmorgen een 24 urenstaking. Geen enkele asielzoeker kan er terecht voor een asielaanvraag. De opvang in het aanmeldcentrum zit zo goed als vol en er is geen personeel om dat op te vangen. Staatssecretaris Mahdi belooft verbetering. 

Het aanmeldcentrum van Fedasil kan de asielaanvragen niet langer aan.  Al sinds mei van dit jaar voelen ze in het centrum de druk toenemen. "In mei gingen de grenzen weer open na de coronacrisis, waardoor de toestroom weer op gang kwam," verduidelijkt Evelien Derekx van het infopunt van het Klein Kasteeltje in "De Ochtend" op Radio 1. "Door de overstromingen in ons land hebben we dan centra moeten sluiten en de situatie in Afghanistan heeft opnieuw voor meer aanmeldingen gezorgd." 

“Moet structureel geïnvesteerd worden in personeel en degelijke contracten”, zegt Kai Saillart in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Een samenloop van omstandigheden dus. En dat is ook te voelen in de cijfers: meer dan 3.300 mensen hebben zich in september aangemeld in het Klein Kasteeltje. Dat is het hoogste aantal in een maand sinds de asielcrisis in 2015. En er is te weinig personeel om dat op te vangen. 

"Wij vragen twee zaken," zegt Derekx. "Meer opvangmogelijkheden, en beter werkomstandigheden voor het personeel." Want omdat asielzoekers nu dicht op elkaar zitten in overvolle ruimtes zijn er ook meer spanningen, meer incidenten en dus is de situatie onveiliger om in te werken.

Ook in andere, Waalse, centra wordt vandaag het werk neergelegd. 

Ook te weinig personeel om asielaanvragen te verwerken

De instroom van asielzoekers in het Klein Kasteeltje is ook groter dan de uitstroom, omdat een asielprocedure vaak langer dan een jaar aansleept. Volgens Dirk Van den Bulck, de commisaris-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, komt dat omdat ook zij te weinig personeel hebben om alle aanvragen te verwerken. "Het aantal verzoeken is vroeger al sterk toegenomen en toen al was de personeelscapaciteit niet op het niveau van het aantal verzoeken."

Maar ook de coronapandemie heeft gezorgd voor een vertraging in de werving en vorming van personeel. "En wanneer het aantal verzoeken dan nog blijft stijgen, is er een vertraging in het realiseren van output."

Beluister hier de gesprekken met Evelien Derekx en Dirk Van den Bulck in "De Ochtend" op Radio 1:

Staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi vindt het jammer dat het personeel van het Klein Kasteeltje het werk neerlegt, maar begrijpt de frustraties rond de werkomstandigheden. "Als je werkt met tijdelijke contracten en vrijdag niet weet of je maandag opnieuw aan de slag kan gaan, dan heb ik daar alle begrip voor. Ik heb aan Fedasil gevraagd om dat te bekijken." 

Mahdi benadrukt wel dat er meer personeel aankomt. "Vorig jaar is er al geïnvesteerd in het personeel van de asielinstanties, maar je moet hen de tijd geven om te kunnen inwerken." Bovendien heeft de regering beslist om een aantal bufferplaatsen te creëren, die gebruikt kunnen worden als de toestroom op een bepaald moment sterk toenemt. 

Naast de opvang wil Mahdi ook meer werk maken van een verlaging van de instroom aan asielvragers. Dat gebeurt onder meer met ontradingscampagnes en overleg met landen om mensen terug te nemen.

Met sommige landen verloopt dat overleg moeilijk en daarom moet Europa die taak op zich nemen. Europa moet ook een initiatief nemen om erkende vluchtelingen uit andere lidstaten af te remmen opnieuw asiel aan te vragen in een andere EU-lidstaat. "Het is totaal onlogisch dat mensen die elders erkend zijn en dus veilig zijn opnieuw asiel aanvragen en opgevangen moeten worden", aldus de staatssecretaris voor Asiel en Migatie.

In 2019 en 2020 ging het om 1.829 mensen die opnieuw asiel aanvroegen terwijl ze al elders erkend zijn in een ander EU-land. 

Mahdi is is in Tirana om te spreken over de toevloed van Albanezen naar ons land.

Videospeler inladen...

Meest gelezen