Dit is een foto ter illustratie.
Belga

5.000 vrachtwagenchauffeurs gezocht in Vlaanderen, 16-jarige aspirant-chauffeur in Genk: "Belangrijk en mooi beroep"

Vlaanderen telde in de eerste acht maanden van dit jaar 4.821 vacatures voor vrachtwagenchauffeur, wat het beroep een van de grootste knelpuntberoepen maakt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De 16-jarige Lars Monstrey probeert dat tekort alvast kleiner te maken, en volgt sinds dit schooljaar een opleiding in Genk.

Lars Monstrey, afkomstig uit Balen, volgt sinds dit schooljaar een opleiding Vrachtwagenchauffeur aan het Atlascollege in Genk. Als hij geslaagd is, en het rijbewijs C behaalt, dan kan hij al vanaf zijn 18de aan de slag als vrachtwagenchauffeur. "Mijn vader en nonkel zijn allebei vrachtwagenchauffeur, dus de keuze was logisch", vertelt Lars aan Radio 2 Limburg. 

De Balenaar vindt het nu al een prachtig beroep. "Je zorgt voor de bevoorrading van de mensen, je zorgt ervoor dat het voedsel elke ochtend in de winkels ligt, dat je op tijd al je materialen hebt om je huis te verbouwen, enzovoort. Sommigen vragen zich wel af waarom ik de opleiding volg "want dan ben je laaggeschoold". Maar dat maakt voor mij niet uit, zolang je maar doet wat je wil doen", klinkt het.

Ik kan al een béétje met de vrachtwagen rijden

"Onze opleiding bestaat uit taalvakken, les over de wegcode en praktische rijles. Zo rijden we nu al rond op privéterrein. Ik kan al een béétje met de vrachtwagen rijden", lacht de 16-jarige Lars. 

Dat er zo'n nog 5.000 vrachtwagenchauffeurs gezocht worden, verbaast Lars niet. "In mijn klas zijn we met 8, en in de andere klas met 13. Veel is dat dus niet. Je merkt dat het beroep veel mensen afschrikt, terwijl het een heel mooi beroep is."

Meest gelezen