Angèle - Bruxelles, je t'aime

Nieuwste single Angèle is een ode aan Brussel en een verenigd België, staat ze voor een wereldwijde doorbraak? 

Amper een week na Stromae is er opnieuw Belgisch muzieknieuws met een belangrijke internationale weerklank: de gloednieuwe single "Bruxelles je t'aime" van popfenomeen Angèle. De Linkebeekse, die ondertussen al enkele jaren in Parijs verblijft, is haar roots alvast niet vergeten en zou het bovendien jammer vinden als ons land ooit zou splitsen. De vraag dringt zich ook op: is de 25-jarige Angèle Van Laeken klaar voor de wereld? 

In "Bruxelles, je t'aime" mist een melancholische Angèle haar Belgische thuis. Maar het nummer draagt ook een politieke boodschap in zich: het vooruitzicht van een gesplitst België omwille van enkele taalproblemen bezorgt de zangeres naar eigen zeggen nachtmerries. Ze zingt trouwens ook enkele zinnetjes in het Nederlands! 

De clip van "Bruxelles je t'aime": een surrealistische treinreis tussen Parijs en haar geliefde Brussel

Vandaag, dinsdag 26 oktober, kondigde Angèle ook de release van het volledige album "Nonante-cinq", aan voor 10 december 2021. Een verwijzing naar haar geboortejaar 1995. 

Het album "Brol" (en uitloper"Brol, la suite") uit 2018 is ondertussen goed voor meer dan 1,5 miljoen verkochte platen, 2 miljard streams, 8 MIA-awards, 3 Victoires De La Musique (belangrijkste muziekprijzen in Frankrijk), een MTV-award etc.... Een weekje terug berichtte Angèle: "Nooit gedacht dat het plaatje dat ik maakte op mijn tienerslaapkamer me zo'n mooie avonturen zou schenken"

Eind 2017 was Van Laeken nog influencer van hoofdberoep en bracht ze haar debuutsingle "La loi de Murphy" in eigen beheer uit. Een liedje later was ze een superster in Franstalig Europa en Vlaanderen. De druk om te bevestigen is dus onmetelijk veel groter. 

Niet gelogen, zo bewijst haar eerste TV-passage ooit in de talkshow "Van Gils & gasten". "Wil je de wereld veroveren?" vraagt host Lieven Van Gils haar op een gegeven ogenblik. Waarop Van Laeken bescheiden antwoordt: "België". 

Angèle, nog bescheiden, in haar allereerste TV-show ("Van Gils & gasten", februari 2018)

Videospeler inladen...

"Het journaal" was enkele weken voordien al langs geweest bij een van haar eerste concerten in Het Stripmuseum te Brussel. In de korte reportage vond ze de toen 100.000 volgers op haar socials al "heel veel". Ondertussen heeft ze op Instagram 3 miljoen fans. 

Een verslag van een van de eerste concertjes van Angèle in "Het journaal" (16 december 2017)

Videospeler inladen...

Het enige verschil met dat andere Brusselse hitwonder Stromae? Haar succes beperkt zich voorlopig tot België en (deels) Franstalige landen als Frankrijk, Zwitserland en Canada.  

Toch zette ze afgelopen tijd belangrijke stappen richting wereldsterrendom.  Allereerst werd ze door Lady Gaga uitgenodigd voor de coronabenefiet "One World: together at home". Ze stond te blinken tussen onder andere John Legend, Ellie Goulding, Annie Lennox, The Killers etc...

Angèle tijdens de wereldwijde coronabenefiet "One World: together at home" (april 2020)

In oktober 2020 volgde het nummer 1-duet "Fever" met niemand minder dan Dua Lipa, momenteel een van de populairste supersterren van deze planeet. 

"Fever", de verrassende samenwerking tussen Dua Lipa en Angèle

Sinds vorig jaar schittert Van Laeken ook in de campagnes van het gerenommeerde modehuis Chanel en trad aldus toe tot het selecte clubje van "muzes" met voorgangers als Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Nicole Kidman, Blake Lively, Lily Rose Depp en Cara Delevingne. 

Absolute wereldfaam ligt dus misschien wel binnen handbereik, maar de vraag blijft of de zangeres dit ook zelf wil. In een interview met VRTNWS uit 2019 gaf ze immers te kennen dat ze al lang blij is met het huidige succes. Maar bij "Van Gils & gasten" leek haar ambitie ook eerst beperkt tot België.  Absolute wereldster in wording of niet, haar nieuwe single toont dat ze ons kleine land, liefst voor altijd verenigd, in haar hart zal blijven dragen.. 

 

De Angèle-hype in België uitgedrukt in cijfers

 • 174.000 verkochte eenheden van "Brol" in België
 • In totaal 160 miljoen streams in België
 • 158 weken onafgebroken in de Belgische album charts
 • 8 MIA-awards: meeste MIA's ooit voor een vrouwelijke artieste
 • 7 De6bel-awards (Waals equivalent van de MIA's)
 • 17 van de 18 songs op "Brol (la suite)" haalden in België minstens goud (meer dan 10.000 streams, downloads, verkoop) of platina (meer dan 20.000)
 • "Insomnies", "J'entends" : GOUD
 • "Tu me regardes", "Victime des réseaux", "Perdus", "Nombreux", "Les matins", "Flemme": PLATINA
 • "Je veux tes yeux", "La loi de Murphy": 2X PLATINA
 • "Jalousie", "Ta reine", "La thune": 3 X PLATINA
 • "Flou": 4X PLATINA
 • "Oui ou non": 5X PLATINA
 • "Tout oublier" (met Roméo Elvis): 9X PLATINA
 • "Balance ton quoi": 10X PLATINA

Meest gelezen