Radio 2

Actievoerders blijven het bos aan De Sterre in Gent bezetten: "Duidelijk maken dat er nog leegstand genoeg is"

Sinds zaterdag hebben een tiental studenten en sympathisanten zich verschanst in een boom op campus Sterre van de Universiteit Gent. De UGent wil daar 4.000 m² bos laten kappen om er studenthomes te bouwen. De actievoerders blijven zelfs in de boom overnachten. "We gaan in groep beslissen hoe lang we hier nog gaan zitten, maar we willen zeker een punt maken", zegt actievoerder Tom. 

Al enkele nachten blijven actievoerders slapen in een boom aan De Sterre in Gent. Dat doen ze als protest tegen de plannen van de UGent om er een studentenhome te bouwen. Momenteel blijven er telkens een tiental actievoerders overnachten. "We hebben een boomhut gesjord, met een twintigtal paletten. Vannacht voorspellen ze regen en daarom willen we een dak bouwen zodat we droog kunnen zitten", vertelt Tom, één van de actievoerders.

De buren hebben ons vanmorgen verse koffiekoeken en warme koffie gebracht, wat wel gezellig is

Tom, actievoerder

Buurtbewoners bieden steun

Niet alleen het aantal actievoerders stijgt, maar ook de steun van buurtbewoners voor het initiatief neemt toe. "Gisteren waren we met een stuk of tien, met zelfs enkele leerlingen van het middelbaar", legt Tom uit. "Van de buurtbewoners hebben we kaarsen en zaklampen gekregen, waardoor het minder koud was." Zulke daden geven de actievoerders goeie moed, zegt hij. "Het zit wel goed, met de steun van de buurt."

Leegstand genoeg

Volgens de actievoerders is de ontbossing aan De Sterre overbodig. "Het is totaal niet nodig om hier een studentenhome te zetten, want er is nog leegstand genoeg", geeft hij mee. "Het is een strijd tegen het moeten kappen van een bos, gewoon omdat ze snel huizen willen zetten in plaats van eerst alle andere opties te bekijken." Hoe lang het protest nog zal duren, is niet duidelijk. 

Radio 2

Meest gelezen