2017 AP

Airbnb verliest 80 procent van woningaanbod in Amsterdam

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam is Airbnb, een online verhuurplatform voor vakantiewoningen, meer dan 80 procent van zijn adressen kwijt. Dat is een gevolg van een registratieplicht voor particulieren die hun woning als vakantieadres aanbieden. De stad hoopt zo de overlast door toeristen in te dammen.

De gemeente Amsterdam heeft in maart en oktober van dit jaar peilingen gehouden en daaruit blijkt dat het aantal verhuuradressen op Airbnb is gedaald van 16.648 naar 2.924. Ook andere online platformen, zoals Booking.com, Expedia en Tripadvisor ondervinden een forse daling van het aantal vakantiewoningen. Alle platformen samen zien hun aanbod zakken van 18.715 naar 4.128 adressen. 

De registratieplicht werd ingevoerd in april, en particulieren die hun woning als vakantiewoning willen verhuren, hadden tot begin oktober de tijd om die te laten registreren bij de gemeente. Wie dat niet doet en toch zijn woning verhuurt aan toeristen, riskeert een hoge boete. 

Overlast door toeristen

De overheid heeft de maatregel ingevoerd om de overlast door het toerisme in de stad aan te pakken. In veel wijken in de stad lag het aantal toeristen vaak zo hoog dat de situatie voor de plaatselijke bewoners onleefbaar werd. Vooral de geluidsoverlast werd de bewoners te veel. 

Eerder legde de stad al beperkingen op, zoals een maximale verhuurperiode van dertig dagen per jaar en maximaal vier huurders per keer, maar die bleken niet drastisch genoeg. Dat kwam vooral omdat verhuurplatforms hun gegevens niet zomaar delen. 

Airbnb zou ondertussen alle vakantieadressen zonder registratienummer van de gemeente hebben verwijderd van het platform. 

Meest gelezen