Akkoord tussen vakbonden en directie bij Lidl, deze namiddag alle winkels weer open

Na zes dagen staking is er een akkoord tussen vakbonden en directie bij supermarktketen Lidl in ons land. Dat meldt de socialistische bediendenvakbond BBTK in de nacht van maandag op dinsdag aan VRTNWS. Er komen maatregelen om de hoge werkdruk (op termijn) te verlagen. De tientallen winkels die gisteren nog gesloten waren, gaan straks om 14 uur weer open.

De actie bij Lidl is al sinds vorige week aan de gang. Het personeel legde het werk neer uit onvrede over de toegenomen werkdruk. Heel wat winkels waren daardoor de voorbije dagen gesloten, gisteren bleven opnieuw 70 van de ruim 300 winkels dicht. De vakbonden en directie zaten gisteren samen om een oplossing te vinden.  

“Gevoel van opluchting, jammer dat het zo is verlopen”, zegt Bart Leybaert van socialistische vakbond BBTK in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

En die is er, meldt Jan De Weghe van de socialistische bediendenvakbond BBTK in de nacht van maandag op dinsdag aan onze redactie. Er is een akkoord over de nieuwe cao en de werkorganisatie. Er komen een aantal maatregelen om de werkdruk te verlagen, op korte en langere termijn. Zo wordt onder meer de vliegende ploeg uitgebreid, dat is de ploeg die bijspringt in winkels voor extra taken of om afwezigheden op te vangen. Er komen 83 mensen bij, van 140 naar 223. Er is ook een specifiek actieplan voor extra ondersteuning in de filialen met een gemiddeld hoger ziektecijfer en er komen ook nieuwe initiatieven voor de snellere instroom van nieuwe collega's. 

Ook wordt het takenpakket van het personeel vereenvoudigd, door verschillende taken (bestellingen of digitale prijskaarten) te automatiseren of niet langer de verantwoordelijkheid van winkelmedewerkers te maken (bepaalde poetstaken). En volgend jaar wordt samen met de sociale partners gedurende twee weken een tijdsmeting van de verschillende taken uitgevoerd in 12 filialen.

Vakbonden niet "rap rap" akkoord gegaan

Volgens Jan De Weghe van BBTK toont het feit dat de onderhandelingen zo lang hebben geduurd aan dat de vakbonden niet "rap rap" akkoord gegaan zijn. "We hebben zoveel mogelijk het signaal van de werknemers doorgedrukt, dat de werkdruk verlaagd moest worden. We hebben ervoor gezorgd dat er handjes in de winkels zijn, dat er collega's bij komen en dat de contracten geherwaardeerd worden", zegt hij.

We hebben zoveel mogelijk het signaal van de werknemers doorgedrukt, dat de werkdruk verlaagd moest worden.

Jan De Weghe (BBTK)

De nieuwe maatregelen komen bovenop eerdere maatregelen die al genomen werden in het kader van een tijdelijk akkoord uit 2018 in afwachting van de finale cao. Een van de maatregelen was dat elke winkel ongeacht de grootte op 42 uren extra per week kon rekenen. In het akkoord van dinsdag wordt het huidige pakket aan uren behouden, inclusief die eerder ingevoerde 42 uren. Tot 30 juni 2022 worden bovendien in alle filialen 14 contracturen extra bovenop de huidige totale benodigde contracturen voorzien.

"We zijn tevreden dat we met de vakbonden tot een overeenkomst zijn kunnen komen en kijken nu samen uit naar de toekomst", zegt  woordvoerder van Lidl België Isabelle Colbrandt.

De winkels die maandag nog gesloten waren gaan dinsdag om 14 uur weer open.

Meest gelezen