Videospeler inladen...

Al minstens 24 doden bij overstromingen in Zuid-Indiase deelstaat Kerala

In het zuiden van India, in de deelstaat Kerala, zijn minstens 24 mensen omgekomen bij overstromingen. Veel mensen zijn vermist, waardoor het dodental waarschijnlijk nog zal oplopen. De overstromingen en aardverschuivingen zijn het gevolg van dagenlange zware regenval in Kerala.

Op beelden is te zien hoe groot de omvang van de catastrofe is. Aardverschuivingen en modderstromen hebben dorpen en steden afgesneden van de buitenwereld. In de districten Kottayam en Idukki, in de deelstaat Kerala, zijn huizen weggespoeld en raakten mensen ingesloten door water en puin. Op sociale media is te zien hoe een huis van twee verdiepingen wordt meegesleurd door een kolkende rivier.

Videospeler inladen...

De ramp heeft al aan minstens 24 mensen het leven gekost. Volgens een plaatselijk persagentschap zijn zes gezinsleden, onder wie een 75-jarige grootmoeder en drie kinderen, verdronken toen hun huis in Kottayam werd weggespoeld. De lichamen van nog eens drie kinderen - vier, zeven en acht jaar oud - werden onder het puin teruggevonden in Idukki. Er zijn ook tientallen vermisten, omdat de overstroomde gebieden moeilijk bereikbaar zijn.

Overlevenden die vastzitten in Kollam en andere kuststeden worden geëvacueerd met vissersboten, omdat wegen zijn weggespoeld en bomen ontworteld. Het Indiase leger is ingezet om mee te helpen zoeken naar overlevenden. Ze leveren ook voedselhulp met helikopters in gebieden waar mensen vastzitten tussen het puin van aardverschuivigen.

Het is niet ongewoon dat zware regenval overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt in Kerala. Moerassen en meren die fungeerden als natuurlijke bescherming tegen overstromingen zijn er verdwenen door de toenemende verstedelijking en bebouwing. In 2018 kwamen zo'n 400 mensen om het leven en raakten meer dan een miljoen anderen ontheemd door de ergste overstromingen in Kerala in een eeuw.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen