Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Eerste klimaatprijzen van prins William: "Wat we komende 10 jaar doen of laten, is bepalend voor volgende 1.000 jaar"

De Britse prins William heeft gisteravond voor het eerst de Earthshot Prize Awards uitgereikt, een prijs die hij zelf in het leven geroepen heeft. Met het initiatief wil hij projecten die een inspanning doen om de klimaat- en milieuproblemen aan te pakken, een financieel duwtje in de rug geven. De vijf winnaars, waaronder de Italiaanse stad Milaan en het Centraal-Amerikaanse land Costa Rica, krijgen elk een miljoen Britse pond, omgerekend zo'n 1,18 miljoen euro.

Wat zijn de Earthshot Prize Awards?
De Earthshot Prize Awards is een ambitieus initiatief van The Royal Foundation, de liefdadigheidsorganisatie van de Britse prins William. Hij wil daarmee ideeën en technologieën ondersteunen die de klimaatcrisis en andere milieuproblemen aanpakken. Tot en met 2030 zullen elk jaar telkens vijf projecten uitgekozen worden die elk een beurs van 1 miljoen Britse pond (omgerekend 1,18 miljoen euro) krijgen om hun project verder te ontwikkelen. De naam "Earthshot" verwijst naar de beroemde "Moonshot"-toespraak van de Amerikaanse president John F. Kennedy uit 1962, waarin hij zijn plannen ontvouwde om binnen de 10 jaar een Amerikaan op de maan te krijgen.

Geen plastic en stroom aangeleverd door fietsers

De Earthshot Prize Awards zijn gisteren voor de allereerste keer uitgereikt op een gala in de Britse hoofdstad Londen. Het evenement schonk uiteraard veel aandacht aan duurzaamheid. De prijzen werd uitgereikt door beroemdheden, maar geen enkele kwam naar Londen met het vliegtuig. Er werd ook geen plastic gebruikt bij de opbouw van het podium.

De gasten werd gevraagd om "stil te staan bij het milieu" bij het kiezen van een outfit. Williams echtgenote Kate droeg een jurk die ontwerper Alexander McQueen voor haar had gemaakt in 2011, de Britse actrice Emma Watson (bekend van "Harry Potter") droeg een jurk die gemaakt was uit 10 verschillende jurken van liefdadigheidsorganisatie Oxfam. Prins William zelf droeg een groene fluwelen blazer en een donkere coltrui.

Er waren ook optredens van Britse artiesten als Coldplay en Ed Sheeran, de stroom daarvoor werd aangeleverd door 60 fietsers.

Prins William en zijn echtgenote Kate
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Emma Watson
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Wie zijn de winnaars?

De winnaars werden gekozen uit vijf categorieën, uit een shortlist van vijftien kandidaten.

 • Bescherm en herstel de natuur: de republiek Costa Rica
  Costa Rica was een land dat ooit de meeste van zijn bossen had gekapt, maar heeft nu het aantal bomen verdubbeld en wordt beschouwd als een rolmodel. Het winnende project is een programma dat burgers een premie geeft om natuurlijke ecosystemen te herstellen.
 • Maak onze lucht proper: Takachar (India)
  Het Indiase bedrijf Takachar bouwde een machine om landbouwafval om te zetten in meststof. Op die manier gaan landbouwers dit niet verbranden en luchtvervuiling veroorzaken.
 • Breng onze oceanen weer tot leven: Coral Vita (Bahamas)
  Coral Vita is een project van twee vrienden uit de Bahamas die in speciale watertanks koraal laten groeien. Dat gaat vijftig keer sneller dan de normale groeisnelheid van koraal. Op die manier kunnen ze de uitstervende, maar voor het mariene ecosysteem cruciale koraalriffen helpen herstellen.
 • Bouw een afval- en wegwerpvrije wereld: de stad Milaan
  De Italiaanse stad wint een prijs voor een programma waarbij ze bruikbaar voedsel uit het afval scheiden en aan de armere bevolking uitdelen. De hoeveelheid afval is daardoor drastisch gedaald en tegelijkertijd wordt de honger aangepakt.
 • Herstel ons klimaat: AEM Electrolyser (Thailand/Duitsland/Italië):
  Het project AEM Electrolyser gebruikt hernieuwbare energie om waterstof te maken. Dat is een schoon gas, maar wordt voornamelijk nog geproduceerd via de verbranding van fossiele brandstoffen.

Bekijk hier enkele ruwe beelden van de receptie:

Videospeler inladen...

Prins William: "We leven in een beslissende tijd"

In een vooraf opgenomen toespraak zei prins William dat we "in een beslissende tijd leven. Wat we in de komende tien jaar gaan doen of nalaten zal het lot van onze planeet bepalen voor de komende duizend jaar. Er zijn al veel antwoorden. Maar we hebben iedereen nodig, uit alle delen van de samenleving. Iedereen moet hoge ambities koesteren en samenwerken om onze planeet te herstellen."

"De tijd raakt op. Tien jaar lijkt niet lang genoeg, maar de mensheid is in haar geschiedenis al in staat gebleken om het onmogelijke op te lossen. Het is aan ons om de toekomst te bepalen. En als we ons er echt voor inzetten, is niets onmogelijk."

Wat we in de komende tien jaar gaan doen of nalaten zal het lot van onze planeet bepalen voor de komende duizend jaar.  

Prins William

Enkele dagen geleden suggereerde prins William in een interview nog dat de slimste breinen zich beter zouden inzetten om de aarde te redden, in plaats van te focussen op ruimtetoerisme. "We hebben 's werelds grootste breinen nodig om onze planeet te herstellen, en niet om een andere plaats te zoeken waar we kunnen gaan wonen. Het is cruciaal om ons hierop te concentreren, in plaats van de ruimte in te gaan om oplossingen voor de toekomst te bedenken."

De uitspraak kwam er nadat de Amerikaanse acteur William Shatner (90) de oudste mens in de ruimte werd. Hij vloog mee met het ruimtebedrijf van de Amerikaanse miljardair Jeff Bezos, die zich net als anderen verdiept in het ontwikkelen van ruimtetoerisme.

Meest gelezen