AFP or licensors

Ophef in Spanje bij uitreiking belangrijke prijs: populaire misdaadschrijfster Carmen Mola blijkt 3 mannen te zijn

In Spanje heeft de uitreiking van de belangrijke Planeta-literatuurprijs veel stof doen opwaaien dit weekend. Winnares Carmen Mola bleek geen vrouw te zijn, maar een samenwerking tussen drie mannelijke schrijvers. Die grepen hun winst aan om uit de anonimiteit te treden.

De Planeta-prijs is een van de belangrijkste Spaanse literatuurprijzen, waaraan een bedrag van maar liefst 1 miljoen euro is verbonden.  

"Het straffe is dat Carmen Mola een van de bekendste en populairste misdaadschrijfsters is van de laatste vier jaar", vertelt correspondent in Spanje Sven Tuytens. "Ze verkoopt honderdduizenden boeken. Die zijn vertaald in 11 talen en er zijn zelfs rechten verkocht aan tv-stations."

Beluister het gesprek met Sven Tuytens in "De wereld vandaag"

Ondanks die populariteit was er weinig geweten over de auteur. Dat het niet haar echte naam was, dat ze een vrouw was van rond de 40 met 3 kinderen, dat ze lesgaf aan de universiteit in Madrid en dat ze in haar vrije tijd thrillers schreef. 

Maar in werkelijkheid zijn de boeken geschreven door drie mannen, zo bleek dit weekend tijdens de uitreiking: Agustín Martínez, Jorge Díaz en Antonio Mercero. Zij kwamen tot grote verrassing van het publiek de prijs in ontvangst nemen. De drie zijn actief als scenarioschrijvers van tv-reeksen.

"In 2018 zijn ze samengekomen om een misdaadverhaal te schrijven", zegt Tuytens. "Die samenwerking is zo goed verlopen dat ze ermee naar een uitgeverij zijn gestapt, maar hun voorwaarde was dat ze hun identiteit geheim wilden houden. De uitgever zei hen dat ze informatie moesten geven voor de cover, en zo is het verhaal van Carmen Mola ontstaan."

“Zoals je kunt zien, schuilt achter Carmen Mola geen middelbareschoolleerkracht, zoals er gespeculeerd werd", zei auteur Jorge Díaz :

Videospeler inladen...

"Ons niet verscholen achter een vrouw, maar achter een naam"

Volgens de auteurs was een vrouwennaam geen bewuste marketingkeuze. "We hebben ons niet verscholen achter een vrouw, maar achter een naam", zegt Antonio Mercero aan de krant El Pais. "Ik weet niet of een vrouwelijk pseudoniem meer verkoopt dan een mannelijk, maar ik betwijfel het."

Ik weet niet of een vrouwelijk pseudoniem meer verkoopt dan een mannelijk, ik betwijfel het.
Auteur Antonio Mercero

"Het leeft enorm in Spanje. Er zijn heel veel grappen op sociale media. "Er zijn drie mannen nodig om het werk van één vrouw te doen", is wellicht het populairst", geeft Tuytens nog mee.

Al kan niet iedereen erom lachen. Beatriz Gimeno, een bekende feministe en oud-voorzitster van het Spaanse instituut voor vrouwenrechten, noemt de 3 mannen "oplichters" op Twitter. "Deze mannen hebben jarenlang interviews gedaan. Het is niet alleen de naam. Het is een vals profiel dat ze gebruikt hebben om lezers en en journalisten te misleiden."

Meest gelezen