Dieven zien weer hun kans nu coronamaatregelen versoepeld zijn: "Politie kan ze moeilijker spotten"

Deze week besteedt de politie extra aandacht aan diefstal- en inbraakpreventie, met de campagne BeSafe@Home. Niet alleen omdat het donkerder wordt maar ook omdat de avondklok niet meer geldt. "Dat zorgt ervoor dat er meer mensen buitenshuis zijn en dan zien dieven hun kansen groter worden", vertelt Rudy Remijsen van politiezone Turnhout.

Met de overgang naar het winteruur geeft de politie naar jaarlijkse gewoonte tips om je tegen inbraak te beschermen. Dit jaar gebeurt dat met de nationale overheidscampagne "BeSafe@Home". De campagne is dit jaar extra belangrijk, vindt Rudy Remijsen van politiezone Turnhout. In de zone stijgt het aantal meldingen van inbraken al, en dat komt niet alleen door de donkere wintermaanden die er aankomen. 

"Met de coronamaatregelen gold er een avondklok, was telewerken verplicht en waren de grenzen gesloten", vertelt Remijsen op Radio 2 Antwerpen. "Nu zijn die maatregelen opgeheven, waardoor mensen met minder goede bedoelingen 's nachts weer rondlopen. Ze vallen ook minder op tussen andere onschuldige mensen. Het is voor de politie dan moeilijker om die mensen te spotten", vertelt Remijsen op Radio 2 Antwerpen.

Nu de coronamaatregelen opgeheven zijn, lopen er 's nachts weer meer mensen rond met minder goede bedoelingen

Rudy Remijsen, woordvoerder politiezone Turnhout

"Voorlopig merken we in Turnhout nog geen stijging van inbraken in woningen, maar gaat het vooral om inbraken in horecazaken en sportkantines", vertelt Remijsen nog. Maar beter voorkomen dan genezen, met deze tips. "Zorg ervoor dat er 's avonds altijd een lichtje brandt, ook al ben je niet thuis. Laat ook geen briefjes achter op de deur om te vertellen dat je afwezig bent. En leg geen waardevolle spullen of geld voor je raam."

Wie meer informatie wil kan via de lokale politie of een preventiedienst van de gemeente ook terecht bij diefstalpreventieadviseurs. Zij komen gratis ter plaatse kijken en helpen bij het beveiligen van je woning.

Meest gelezen