Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Duizenden mensen op straat tegen president El Salvador

Duizenden mensen zijn zondag op straat gekomen om te protesteren tegen het beleid van president Nayib Bukele Ortez, en in het bijzonder zijn beslissing om van de bitcoin de tweede officiële munt van het land te maken. "De regering leidt ons regelrecht naar de afgrond met haar slechte ideeën", klonk het.

"Bitcoin, oplichterij", "neen aan de dictatuur", "gedaan met het autoritarisme", ... Het waren enkele van de slogans die te lezen zijn op de banners van de manifestanten. Het protest kwam er na oproepen van meerdere linkse en rechtse partijen en allerhande verenigingen. "De mensen beginnen deze autoritaire, antidemocratische regering beu te geraken. Ze leidt ons recht naar de afgrond met haar slechte ideeën die onze economie schaden, zoals de bitcoin", stelde Ricardo Navarro, de voorzitter van de ecologistische beweging Cesta.

El Salvador werd op 7 september het eerste land ter wereld dat van de bitcoin een wettelijk betaalmiddel maakte. De virtuele munt komt zo op hetzelfde niveau te staan als de Amerikaanse dollar, die twintig jaar geleden de officiële munt van het land werd. Het is een initiatief van president Nayib Bukele Ortez, die zo banen wil scheppen en "financiële inclusie mogelijk maken voor de duizenden mensen die buiten de legale economie staan". Volgens hem heeft 70 procent van de bevolking geen bankrekening en werkt ze in de informele sector, zij zitten niet in het financiële systeem.

Volgens de overheid stelt de bitcoin Salvadoranen ook in staat 400 miljoen dollar aan bankkosten te besparen. Naast de 6,5 miljoen inwoners in El Salvador wonen er nog zowat 2,5 miljoen Salvadoranen elders, vooral in de Verenigde Staten. En zij sturen geld naar familie in El Salvador. Dat gaat om veel geld, ongeveer een vijfde van het bruto binnenlands product. Het is dus een belangrijke pijler van de economie van het Centraal-Amerikaanse land. Vorig jaar stuurden Salvadoranen in de VS 6 miljard dollar naar huis. Als zij daar geen transactiekosten voor moeten betalen, sparen zij jaarlijks al snel honderden miljoenen dollars uit.

De bitcoin zit de voorbije jaren in de lift. Waarom is het eigenlijk zo'n hype? We leggen het hier voor je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank maken zich echter zorgen over de beslissing van El Salvador, vooral vanwege de sterk wisselende koers van de cryptomunt. Hoe meer bitcoin gebruikt wordt, hoe meer gevaren er op financieel en economisch vlak zijn als de koers onderuitgaat. Het arme El Salvador neemt hiermee heel grote risico's en gaat een stap te ver, zegt het IMF.

Bukele is aan de macht sinds 2019 en geniet grote populariteit sinds hij de traditionele partijen die 30 jaar aan de macht waren in El Salvador, van de troon stootte. Zijn tegenstanders en de internationale gemeenschap verwijten hem echter autoritaire trekjes.

Meest gelezen