Google Streetview

Minister Somers trekt erkenning Borgerhoutse moskee De Koepel in: "Er was geen contact"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) trekt de erkenning in van de moskee De Koepel in Borgerhout. Volgens de minister is de werking allesbehalve transparant. "Er is zelfs niet geweten wie in het bestuur zetelt en wie de imam is", aldus de minister.

De moskee De Koepel in Borgerhout in Antwerpen was in 2011 erkend door de Vlaamse regering. Maar sindsdien heeft de moskee niet aan haar administratieve verplichtingen voldaan. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) heeft daarom beslist om de erkenning van de moskee in te trekken.

Ik verkies een erkende boven een niet-erkende moskee, maar niet op deze manier

Bart Somers, minister Binnenlands Bestuur (Open VLD)

“Er is nog nooit een jaarrekening neergelegd. Nog nooit een meerjarenplan ingediend", zegt minister Somers. "Er is zelfs niet geweten wie in het bestuur zetelt en wie de imam is. Dan is de intrekking van de erkenning natuurlijk het logische gevolg.“ 

Wie een erkenning intrekt, heeft natuurlijk ook geen vat meer op de moskee. Maar dit moest gebeuren, vindt de minister. “Net zoals de rest van de Vlaamse regering verkies ik een erkende moskee boven een niet-erkende moskee, maar niet op deze manier natuurlijk. Een erkende moskee kan rekenen op financiering en ondersteuning, maar moet zich wel houden aan bepaalde verplichtingen. Met De Koepel was er geen constructieve relatie, zelfs geen contact. In maart is de moskee dan ook op mijn vraag officieel in gebreke gesteld en hebben we hen aangemaand om zich in regel te stellen. De Koepel heeft hier zelfs niet op gereageerd, wat veelzeggend is. Toen hebben wij de opheffingsprocedure opgestart, ook daarop kwam geen reactie", aldus Somers.

De intrekking van de erkenning van moskee De Koepel is voor alle duidelijkheid louter gebaseerd op het gebrek aan transparantie. Jaren geleden kwamen de moskee nog in opspraak wegens aanzet tot radicalisering. De moskee werd ook genoemd in de zaak Sharia4Belgium, omdat verschillende leden er kind aan huis waren. Maar recent kreeg de moskee wél een positief veiligheidsadvies van de Staatsveiligheid.

Het is niet de eerste keer dat minister Somers een erkenning van een moskee intrekt. Eerder gebeurde dat ook al voor de Pakistaanse moskee in Antwerpen . Op dit moment staat ook de erkenning van de de Sultan Ahmet Moskee in Heusden-Zolder ter discussie, nadat de Staatsveiligheid bezorgdheden had geuit rond extremisme in een rapport.

Nieuw decreet op komst

Op dit moment zijn er 25 erkende moskeeën in Vlaanderen. Dat kunnen er in de toekomst meer worden, door een nieuw erkenningsdecreet waardoor voor het eerst sinds 2017 opnieuw lokale geloofsgemeenschappen erkend kunnen worden. Komende woensdag wordt er over het decreet gestemd in de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement. Daarna kan het snel in voege treden.

“Er komt opnieuw rechtszekerheid, we gaan terug lokale geloofsgemeenschappen erkennen. Ook moskeeën. We richten daarvoor een nieuwe informatie- en screeningsdienst op. Zij kan toezien op het naleven van de erkenningsvoorwaarden. Maar zij kan lokale geloofsgemeenschappen begeleiden en ondersteunen bij het voldoen van de administratieve verplichtingen, en beschermen tegen onterechte kritiek", aldus minister Somers.

Meest gelezen