Radio 2

Franse pedagogen komen leren bij Meetjeslandse basisscholen: "We tonen hoe we co-teachen en buiten lesgeven"

In het Meetjesland komen deze week drie Franse pedagogen, verbonden met een grote Franse scholengroep die zicht uitstrekt van Grenoble tot de Ardèche, langs bij enkele basisscholen. De Meetjeslandse scholengroep wil met hen onderwijstechnieken delen. "Ze komen bij ons ideeën opdoen", zegt Filip Bisschop, coördinator internationalisering bij GO! Scholengroep 23 - Meetjesland. 

Op verschillende basisscholen in het Meetjesland komen enkele Franse pedagogen langs om de methodes van de basisscholen te observeren. De GO! Scholengroep 23 - Meetjesland is een partnerschap met de Academie de Grenoble aangegaan om van elkaar te leren. "Ze zien hoe wij alles aanpakken en gaan dat implementeren in hun eigen scholen", legt Filip Bisschop, coördinator internationalisering, uit. 

Buiten lesgeven en co-teaching zijn onze sterktes, daar kunnen ze veel van leren

Filip Bisschop, coördinator internationalisering GO! Scholengroep 23 - Meetjesland

Concept co-teaching

Vooral met het concept co-teaching zijn de Franse pedagogen niet bekend. "Bij ons staan er soms meerdere leerkrachten voor de klas", geeft Bisschop mee. "Door de kleine lesruimtes is het lang nadenken over de juiste aanpak en dat gaat niet van de ene dag op de andere. De Franse collega's zien hoe wij dat aanpakken en kunnen dat toepassen op hun eigen scholen." Daarom bezoeken ze basisschool De Reigers in Zelzate. Die school is recent gebouwd en daarbij is nagedacht over het efficiënt toepassen van co-teaching. 

Directrice van De Reigers Benigna Van Damme was aanwezig bij de rondleiding: "We hebben vandaag onze huidige gebouwen laten zien, waar we in augustus enkele muren hebben verwijderd. Zo konden we grotere lokalen creëren." 

In Frankrijk zijn ze zoekende naar nieuwe technieken en ook wij zijn volop in groei: in het onderwijs moeten we leren van elkaar

Benigna Van Damme, directeur De Reigers Zelzate

"Ook het flexibel meubiliar wordt geapprecieerd door de Franse collega's", geeft Benigna mee. "Wij zetten in op banken met wieletjes en krukjes die je makkelijk kan meenemen en tafels die kunnen uitschuiven."

Opmerkelijk

Bij de openluchtschool in Wachtebeke leren het principe van de buitenlessen kennen. "Je zou denken dat zuiderse landen buitenruimtes meer gebruiken, maar wij gaan daar veel verder in. De Fransen kennen dat niet en willen daar wat meer over weten", vertelt Bisschop. 

De uitwisseling duurt nog tot en met vrijdag. Het is ook de bedoeling om een taaluitwisseling te doen. Van Damme trekt in november naar de school in Frankrijk en zal een video van de vijfde- en zesdejaars meenemen. 

Beluister hieronder het gesprek met directeur Benigna Van Damme bij Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Meest gelezen