Hondensleemenner Stefan Goris schrijft nu ook kinderboek over Esdra: “Het is de hond die me alles geleerd heeft.”

Stefan Goris is hondensleemenner (musher) en werd in 2014 zelfs wereldkampioen met zijn team. Een titel die hij voor een groot deel te danken had aan Esdra, misschien wel zijn meest bijzondere sledehond. Nu schreef hij een kinderboek over Esdra.

Het kinderboek kreeg niet toevallig de titel “Esdra, het verhaal van een bijzondere sledehond”. Esdra betekent heel veel voor Stefan Goris: “Zij heeft mij geleerd hoe ik zou moeten omgaan met een roedel honden. Het is dankzij haar dat ik wereldkampioen ben geworden. Door haar te observeren heb ik geleerd dat je geen autoritaire leider moet zijn. Ik ben dan ook afgestapt van het woord hondenbaas. Ze leerde me dienend leiding geven aan het team.”

Er valt dus veel te leren uit de omgang met een roedel honden en dat blijkt ook als je met musher Stefan babbelt. Dienend leiding geven is de sleutel tot zijn succes en dat betekent ook aandacht geven aan de honden die het wat moeilijker hebben. “Als je aandacht geeft aan de zwakste schakel en rekening houdt met de hond die het moeilijker heeft, dan ga je als groep en als team uiteindelijk sneller lopen en zo neem je iedereen mee.” 

Het lijken wijze levenslessen die verpakt zijn in een fijn kinderboek maar eigenlijk geldt de boodschap die hij wil meegeven voor iedereen. “Ik doe vaak teambuildings, en de kennis die ik via de observatie van mijn honden heb opgedaan kan je zeker ook gebruiken in het echte leven met volwassen mensen of in de bedrijfswereld. Kinderen aanspreken is wel makkelijker omdat ze enorm verwonderd zijn door alles wat met dieren te maken heeft. Kinderen zijn ook nog echt bezig met hun dromen. En als ik via dit boek kan meegeven dat dromen mag en dat je ze ook echt kan verwezenlijken dan vind ik het geslaagd.”

Het boek Esdra, het verhaal van een bijzonder sledehonde is uitgegeven bij Clavis.

Meest gelezen