ROBIN UTRECHT

Housing First heeft in Sint-Truiden daklozen nog niet van problemen kunnen redden: "Toch een goede aanpak"

De Vlaamse regering investeert meer dan 1,57 miljoen euro voor 2021 en 2022 in Housing First. "Met Housing First kunnen we mensen met chronische dak– en thuisloosheid een stabiele huisvesting met een huurbescherming aanbieden als een eerste stap om situaties van thuisloosheid op te lossen", zegt Wouter Beke (CD&V). In 2015 startte in Limburg al een proefproject in enkele steden waaronder Sint-Truiden, maar daar boekte Housing First tot nog toe weinig succes.

Bij Housing First worden dak- en thuislozen die ook kampen met mentale problemen of met een alcohol- of drugsverslaving toch eerst aan een woning geholpen, om pas dan aan al hun andere problemen te werken. In 2015 startte Hasselt, Genk en Sint-Truiden al een proefproject. In Sint-Truiden hebben ze die aanpak de afgelopen jaren uitgeprobeerd met vier mensen. Zij zijn daardoor niet uit de problemen geraakt, maar toch vindt schepen van Armoede Pascy Monette (Open VLD) het een goede aanpak.

“We moeten blijven inzetten om mensen te redden en ze terug in de maatschappij een kans te geven”, legt Monette uit:  “Dit gaat om een hele speciale groep van mensen die in principe geen hulp meer willen, en het allemaal zelf niet meer weten. Als ze misschien op die manier kunnen bekomen in een ruimte waarin ze terug kunnen leven, hoop ik dat we hen op die manier weer wat levenskwaliteit kunnen bieden.”

Meest gelezen