Mysterieus Japans succesverhaal: van 5.000 naar 50 besmettingen per dag in Tokio in amper enkele maanden

Japan is bijna van de ene dag op de andere een mysterieus succesverhaal van het coronavirus geworden. Het aantal besmettingen is in enkele maanden tijd drastisch gedaald. De Japanse gezondheidsexperten reageren tevreden, maar vooral voorzichtig.

Slechts enkele weken voor de Olympische Spelen in augustus kwamen er in de hoofdstad Tokio dagelijks meer dan 5.000 nieuwe gevallen bij, en ongeveer 20.000 in het hele land. 

Tokio meldde zondag amper 40 gevallen, voor de negende dag op rij onder de kaap van 100 besmettingen. Dit is het laagste cijfer van het afgelopen jaar. Landelijk meldde Japan 429 gevallen op een totaal van ongeveer 125,8 miljoen inwoners.

Het aantal testen is sinds augustus afgenomen met één derde. Maar volgens experten kan het positiviteitspercentage toch een daling in de besmettingen aantonen. Gegevens van de overheid van Tokio wijzen uit dat het positiviteitspercentage daalde van 25 procent naar 1 procent in dezelfde periode. 

Japan heeft, in tegenstelling tot andere landen in Europa en Azië, nog nooit een echte lockdown gekend, alleen enkele korte periodes van noodtoestand. Bijna 3 weken geleden kwam er een einde aan zo'n noodtoestand. Sindsdien komen weer meer mensen op straat, en zitten de cafés en de treinen weer overvol.

We moeten een plan klaarhebben voor als het weer slechter gaat

Takaji Wakita, directeur van het Nationaal Instituut voor Allergie en Infectieziekten

Daarom vrezen gezondheidsexperten dat de besmettingen binnenkort weer de hoogte zullen ingaan. Ook de winter die voor de deur staat, verscherpt de waakzaamheid over een eventuele nieuwe golf. "We moeten blijven vooruitkijken en een plan voorzien voor als het weer slechter gaat", zegt Takaji Wakita, de directeur van het Nationaal Instituut voor Allergie en Infectieziekten.

Mogelijke verklaringen voor de goede cijfers

Experten willen nu een uitgebreid onderzoek naar de redenen waarom de infecties zijn afgenomen. Veel mensen prijzen de snelle vaccinatiecampagne, vooral onder de jongeren. Bijna 70 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Onderzoekers denken dat een tijdelijke fase van groepsimmuniteit bereikt is. 

Hiroshi Nishiura, professor aan de Universiteit van Kyoto, schat dat de vaccinaties tussen maart en september voorkwamen dat zo'n 650.000 mensen besmet raakten met het coronavirus, en meer dan 7.200 levens gered zijn. De meest ernstige gevallen en sterfgevallen zijn niet-gevaccineerde mensen van in de vijftig jaar of jonger.

Japanse minister Noriko Horiuchi op bezoek in het nieuwe vaccinatiecentrum in het honkbalstadium van Tokio vorige week vrijdag.
Yomiuri

Ook de algemene mondmaskerplicht die nog sterk wordt nageleefd, kan mede hebben gezorgd voor de daling. Een universiteitsstudent getuigt dat maskers dragen "zo normaal geworden is". In Japan maken de mondmaskers al veel langer deel uit van het straatbeeld.

Mogelijks heeft de vertraging van besmettingen het dieptepunt bereikt

Atsushi Nishida, directeur van het Onderzoekscentrum voor Sociale & Medische Wetenschappen

Een rustiger uitgaansleven in de steden zou een laatste mogelijke verklaring kunnen zijn voor de goede cijfers. Een analyse van GPS-gegevens toont aan dat mensen minder uitgingen tijdens de meest recente noodtoestand. Veel mensen blijven voorzichtig, ongeacht de aantallen. Meer mensen bleven thuis en het sociale leven verliep rustiger dan normaal. Het slechte weer van de voorbije maanden zou hierin ook een rol kunnen spelen.

Het uitgaansleven komt in de grootsteden intussen alweer op gang. "Dat kan de besmettingen in de komende weken beïnvloeden", zegt Atsushi Nishida, directeur van het Onderzoekscentrum voor Sociale & Medische Wetenschappen. "Mogelijks heeft de vertraging van besmettingen het dieptepunt bereikt."

Meest gelezen