picture alliance / SvenSimon

In Duitsland moet de hoofdredacteur van Bild opstappen vanwege machtsmisbruik in relaties met vrouwelijke collega’s

De Duitse mediagroep Axel Springer ontslaat Julian Reichelt, de hoofdredacteur van paradepaardje Bild, op staande voet wegens ongepast gedrag. Eerder was Reichelt al in opspraak gekomen over machtsmisbruik maar nieuwe berichten in de New York Times doen hem de das om. Reichelt is bijzonder invloedrijke hoofdredacteur van sensatiekrant Bild, de populairste krant van Duitsland.

Het was de krant New York Times die gisteren in een uitvoerig artikel over mediaconcern Axel Springer -dat voet aan de grond wil krijgen in de VS- een boekje open deed over het gedrag van Julian Reichelt (41), de hoofdredacteur van Bild, de krant die tot de groep behoort. 

Enkele jaren geleden zou Reichelt, toen 36, een relatie hebben gehad met een stagiaire van 25. De vrouw zou snel flinke promotie hebben gemaakt en een veel hogere functie hebben gekregen dan waar ze op basis van haar ervaring en kwalificatie voor in aanmerking kwam. Reichelt zou haar geregeld gevraagd hebben om naar een hotelkamer vlak bij het hoofdkantoor van Bild te komen. 

Nieuwe onthullingen tegengehouden

Zij zou lang niet de enige zijn geweest. "Dat is hoe het altijd gaat", zou de vrouw achteraf verklaard hebben, "diegenen die met de baas slapen, krijgen een betere baan." Ze voegde daar nog aan toe dat een mannelijke redacteur van Bild geklaagd zou hebben dat hij "het beu was om de vrouwen met wie Reichelt relatie had gehad, onder zich op te nemen". 

In het artikel schrijft de New York Times nog dat een groep journalisten van het Duitse mediabedrijf Ippen van plan was om na maandenlang onderzoek met nieuwe onthullingen te komen. Die publicatie is echter tegengehouden door uitgever Ippen zelf, met als argument dat hij niet de indruk wilde wekken dat hij een journalistiek werk gebruikte om een concurrent economisch te beschadigen. 

"Vogelen, promoveren, ontslaan"

In maart van dit jaar stond Reichelt al eens vol in de storm. Het Duitse blad publiceerde toen een lang artikel over “het systeem Reichelt”, onder de veelzeggende titel Vögeln, fördern, feuern (“Vogelen, promoveren, ontslaan”). Zonder veel details te geven beschuldigde het artikel Reichelt ervan zijn macht te misbruiken. Hij zou jonge vrouwelijke collega's en staigaires kregen via Instagram uitnodigingen voor diners. "Sommigen kregen snel promotie. Even snel vielen ze uit de gratie." 

Op eigen vraag werd Reichelt toen op non-actief gezet, waarna Axel Springer een advocatenkantoor de opdracht gaf de zaak te onderzoeken. Dat leverde volgens moederbedrijf Axel Springer geen bewijs op van seksuele intimidatie of dwang. Het bedrijf erkende dat Reichelt "fouten" had gemaakt, maar dat die niet opwogen tegen het belang van Reichelt voor Bild. Kortom, hij kon korte tijd later weer aan het hoofd van Bild terugkeren. De functie van hoofdredacteur moest hij voortaan wel delen met een vrouw, Alexandra Würzbach.

In een persbericht laat Axel Springer nu weten dat Reichelt toen “niet de volledige waarheid” heeft verteld. Ook zou hij zich niet gehouden hebben aan de afspraken die in maart met Springer gemaakt zijn om privé en werk van elkaar te scheiden, waardoor het bedrijf nu "geen enkele keuze meer rest" dan de man op staande voet te ontslaan. Johannes Boie, de hoofdredacteur van Welt am Sonntag, ook een krant van de groep, neemt de functie van Reichelt over. 

Meest gelezen