NVE

Breidt autobouwer Volvo zijn site in Gent uit met enorme batterijfabriek? Jambon (N-VA) in Zweden voor onderhandelingen

De Zweedse autobouwer Volvo gaat zijn site in Gent misschien uitbreiden met een enorme batterijfabriek. Volvo wil zo'n fabriek bouwen, ergens in Europa, maar waar is nog niet duidelijk. Op dit moment is Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op bezoek in Zweden, om de zaak van Gent te bepleiten. Volgens hem - en ook volgens een van de (Belgische) topmannen bij Volvo in Zweden - heeft Gent heel wat troeven.

Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) is op dit moment in het Zweedse Göteborg om met de Volvo-directie te praten. Hij wil hen overtuigen om de geplande nieuwe batterij-fabriek die Volvo in Europa wil bouwen, op de site in Gent onder te brengen. Een andere optie voor Volvo zou een fabriek in Zweden zelf zijn. Maar Gent heeft wel heel wat troeven, zegt ook Geert Bruyneel, een van de topmannen van Volvo in Zweden.

“Alles in het werk stellen”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Troeven in de weegschaal

"Er zijn veel troeven op vlak van infrastructuur, en ook de beschikbaarheid van technici en werkkrachten speelt een enorme rol. En die troeven hebben we ook al meegenomen in de evaluatie tegenover de andere kanshebbers", aldus Bruyneel. De batterij-fabriek zou dan batterijen verspreiden naar de andere Volvo-fabrieken in de wereld.

Ook Jambon wil die troeven uitspelen. "We hebben in Vlaanderen ervaring met een arbeidsmarkt die aan hun behoeften tegemoet komt. We hebben de ruimte om dat te doen, en ook universiteiten die toch bekend staan als hubs van innovatie. Maar ik ga nu eerst luisteren wat hun vereisten zijn, vooraleer troeven in de weegschaal te leggen (...) Of er vandaag al een beslissing zal genomen worden, weet ik niet."

"Ik kom niet elke dag naar Zweden, als we dit kunnen toevoegen aan de site in Gent is dat een goede zaak. Volvo is al een belangrijke werkgever, en batterijproductie is de toekomst", aldus Jambon nog.

Meest gelezen