De Noorse premier Jonas Gahr Store legt bloemen en een kaars neer tijdens een wake voor de slachtoffers van de aanslag.
Terje Bendiksby / NTB

Aanslag Noorwegen: slachtoffers volgens Noorse politie omgebracht met steekwapen en niet met pijl en boog

De 5 slachtoffers van de aanslag vorige week in het Noorse stadje Kongsberg zijn volgens de politie allen met een steekwapen om het leven gebracht. De verdachte, een Deense man, schoot ook met pijl en boog zoals eerder vermeld, maar kon daarmee alleen enkele mensen verwonden.

Een 37-jarige Deense man bracht vorige week woensdag 5 mensen om het leven in het Noorse stadje Kongsberg, ten westen van de hoofdstad Oslo. De aanslag was wereldnieuws, onder meer doordat de verdachte met pijl en boog zou geschoten hebben.

Nader onderzoek zou nu hebben uitgemaakt dat de 5 slachtoffers niet met een pijl en boog zijn doodgeschoten, maar omgebracht zijn met een steekwapen, maakte de politie vandaag bekend. Welk wapen, wilde de politie niet specifiëren, in het belang van het onderzoek. Het is ook niet duidelijk op welke informatie ze zich baseert, mogelijk op onderzoek van de verwondingen.

Hoewel de 5 slachtoffers volgens de politie dus op een andere manier omgebracht zijn, heeft de verdachte volgens de politie daarvoor wel degelijk met pijl en boog naar een tiental mensen geschoten en daarmee enkele mensen verwond. De politie vermoedt dat de verdachte in de loop van zijn aanval ofwel de boog en pijlen onderweg heeft verloren ofwel bewust heeft weggegooid.

De politie maakte vandaag ook bekend dat alles erop wijst dat de verdachte zijn slachtoffers willekeurig heeft uitgekozen.

Over het motief van de verdachte is nog geen duidelijkheid. Vorige week maakte de politie bekend dat de verdachte bekend was bij de politie na meldingen over radicalisering. Ze maakte ook bekend dat de verdachte zich eerder ook bekeerd had tot de islam. Familieleden wezen echter vooral op mentale gezondheidsproblemen.

Vandaag liet de politie weten dat nu als belangrijkste piste wordt onderzocht of die mogelijke ziekte een deel van de oorzaak is voor zijn daden. De hypothese dat zijn bekering een belangrijke factor is geweest, heeft de politie naar eigen zeggen afgezwakt.

Meest gelezen