Voormalig Open VLD'er Philippe De Backer over Antwerpse schepenrel: "Ga samen een koffie drinken en praat het uit" 

Voormalig Open VLD-politicus Philippe De Backer hoopt dat er een oplossing gevonden wordt voor het conflict tussen de N-VA en Open VLD binnen de Antwerpse coalitie. Als De Backer niet uit de politiek was gestapt, was hij wellicht zelf schepen geworden. Nu wil de partij Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz voordragen, maar de N-VA ziet dat niet zitten.

Philippe De Backer was lijsttrekker voor de liberalen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Nadien voerde hij mee de coalitiegesprekken. "We hebben toen een sterk bestuursakkoord onderhandeld met 3 partijen. Ik ben daar trots op", zegt hij.

De Backer zat op dat moment in de federale regering, eerst als staatssecretaris, later als minister. Normaal gezien was hij nu schepen geworden in Antwerpen. Samen met Erica Caluwaerts, want de liberalen gaan van één naar twee schepenmandaten.

Intussen heeft De Backer de politiek echter vaarwel gezegd. "Het was effectief de bedoeling dat Claude Marinower na 3 jaar zijn ambt zou doorgeven, maar het was onduidelijk hoe dat zou verlopen. Of ik het zou worden, zou afhangen van wat mijn functie op dat moment zou zijn", zegt hij in "De afspraak".

Bekijk het gesprek met Philippe De Backer in "De afspraak" over de problemen binnen het Antwerpse bestuur:

Videospeler inladen...

Over het conflict zelf wil hij zich niet te veel uitspreken, maar hij hoopt wel dat de coalitie kan voortgaan. De N-VA en Vooruit kunnen in principe zonder Open VLD besturen. "Ik ben al meer dan een jaar uit de Antwerpse politiek. Ik kan moeilijk inschatten wat de dynamiek is. Maar mijn advies is: drink samen een koffie en praat het uit als grote jongens. Zorg ervoor dat het bestuursakkoord wordt uitgevoerd, daar wachten de mensen op, niet op gekibbel."

De kwestie is vanavond aan bod gekomen op de Antwerpse gemeenteraad. Burgemeester Bart De Wever herhaalde daar dat de naam van Schiltz niet vermeld staat in de opvolgingsaktes.

Als Schiltz toch schepen wil worden, aldus De Wever, dan zal hij meer dan de helft van de raadsleden moeten overtuigen. De Wever en Schiltz hebben binnenkort een gesprek over de toekomst van de Antwerpse coalitie. 

Waarover gaat het?

Bij de coalitievorming in oktober 2018 werd afgesproken dat de liberalen één schepen kregen - Claude Marinower - maar dat ze halfweg de rit, vanaf Nieuwjaar 2022, er nog een tweede bijkrijgen. Dat gaat dan ten koste van de socialisten in het bestuur.

Maar: wie moet dat worden? Claude Marinower - dat is al zeker - gaat met pensioen en wordt vanaf 1 januari afgelost door de liberale fractieleider in de gemeenteraad, Erica Caluwaerts. Maar wie het tweede mandaat krijgt? Daar is op dit moment volop een strijd tussen burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert over bezig. 

Phlippe De Backer was te gast in "De afspraak" om het te hebben over zijn boek "En nu is het oorlog". Daarin maakt hij als voormalig regeringslid de balans op van het coronabeleid. Bekijk hier het volledige gesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen