Nederlands Openbaar Ministerie: "Alle schijn dat moord op misdaadjournalist De Vries verband houdt met zijn werk"

In Nederland vindt vandaag een voorbereidende zitting plaats van het proces over de moord op Peter R. de Vries. De bekende misdaadjournalist werd op 6 juli neergeschoten in het centrum van Amsterdam en overleed een week later. Volgens het Openbaar Ministerie staat het vast dat de twee verdachten die terechtstaan, de uitvoerders van de moord zijn en heeft het er "alle schijn" van dat er een verband is tussen de moord en het werk van De Vries en dus wellicht ook het Marengo-proces tegen de mocromaffia.

Voor alle duidelijkheid: het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries is nog niet afgerond. Op deze voorbereidende zitting brengt het Openbaar Ministerie (OM) verslag uit van de voortgang van het onderzoek. De advocaten van de twee verdachten kunnen ook bijkomend onderzoek vragen.

De twee verdachten zijn vandaag aanwezig, twee mannen van 22 en 35 jaar. De 22-jarige Delano G. zou de schutter zijn die De Vries heeft neergeschoten, de 35-jarige Kamil E. zou de bestuurder van de vluchtauto zijn geweest.

Peter R. de Vries was de bekendste misdaadverslaggever in Nederland. Mede dankzij hem werden verschillende onopgeloste misdaden, zogenoemde "cold cases", alsnog opgelost.
ROBIN UTRECHT

Vermoord vlak na live-programma op tv

Peter R. De Vries werd op 6 juli rond 19.30 uur neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, in het centrum van Amsterdam, in de buurt van de studio van het televisieprogramma "RTL Boulevard". De Vries was kort daarvoor te gast in het programma.

Volgens het Openbaar Ministerie wachtte Delano G. hem wat verderop in de straat op en schoot De Vries neer toen hij voorbijkwam. De journalist werd onder meer in het hoofd geraakt. De Vries overleed 9 dagen later in het ziekenhuis.

De twee verdachten sloegen op de vlucht in een Renault Kadjar. Een uur na het neerschieten van De Vries werden ze op de A4 nabij Leidschendam door de politie aan de kant gezet.

Tegen de twee mannen is er naar verluidt redelijk wat bewijs. De verdachten konden snel opgespoord worden dankzij bewakingsbeelden van de vele camera's in het centrum van Amsterdam. Er waren ook tientallen getuigen die iets van de schietpartij gezien hebben of beelden hebben gemaakt met hun telefoon.

Enkele spullen in de vluchtauto pasten bij het signalement van de schutter, op basis van ooggetuigen en camerabeelden. Op de handen van de verdachten werden ook schotresten gevonden. In de auto lag ook een jerrycan met benzine, mogelijk bedoeld om de auto in brand te steken. Er werden ook twee telefoons gevonden in de auto. Die moeten wel nog ontsleuteld worden.

Bestuurder vluchtauto: "Ik moest gewoon iemand van A naar B brengen"

Volgens het Openbaar Ministerie staat het vast dat de twee verdachten de uitvoerders van de moord op De Vries zijn en het OM gaat ervan uit dat er een verband is tussen de moord en het werk van De Vries. "Het slachtoffer was een bekende en alom geliefde misdaadverslaggever, die ook de kroongetuige in het Marengo-proces hielp (zie verder, nvdr). Het heeft er alle schijn van dat de moord verband houdt met het werk van Peter R.", zei het Openbaar Ministerie.

De twee mannen worden verdacht van het medeplegen van een moord en worden ook wapenbezit ten laste gelegd. Bij hun aanhouding vond de politie een omgebouwd pistool en een pistoolmitrailleur.

Een van de verdachten, Malik E. ging volgens het OM twee weken voor de moord ook op voorverkenning. Hij is op beelden opgemerkt in de straat waar de moord gepleegd is, op een moment dat De Vries bij "RTL Boulevard" te gast was.

Toch heeft Malik E. tijdens politieverhoren beweerd dat hij niets met de moord te maken heeft en de andere verdachte niet eens kende. Hij is naar eigen zeggen ingehuurd om de ander van A naar B te brengen in een auto die hij de dag daarvoor had gekregen en wist niet wat er te gebeuren stond. Zijn advocaat vroeg daarom de vrijlating. Maar daar ging de rechtbank niet op in. Zowel Malik E. als Delano G. blijft in de cel in voorhechtenis. 

Op de voorbereidende zitting vandaag zijn ook familieleden en enkele (oud-)collega's van De Vries aanwezig. Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS is er ook veel pers en publiek in de zaal, ook al gaat het om een voorbereidende zitting. 

Wanneer het proces echt zal starten, is nog niet duidelijk. Het OM verwacht dat het politieonderzoek over een maand klaar zal zijn en denkt de zaak in mei of juni volgend jaar inhoudelijk te kunnen behandelen. Los van dit onderzoek loopt er ook nog een apart onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord, liet het OM weten.

Wat is het Marengo-proces?

Het Marengo-proces is een groot maffiaproces tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi, die deel uitmaakt van de zogenoemde mocromaffia, criminaliteit die vooral bedreven wordt door mensen van Marokkaanse nationaliteit en/of afkomst. (Lees hier meer over de mocromaffia.)

Taghi en zijn organisatie staan terecht voor een reeks liquidaties en pogingen tot moord op andere criminelen. De motieven lopen uiteen van wraak voor verraad tot woede over niet-betaalde schulden.

De kroongetuige in de zaak is Nabil B., een neef van Taghi die zelf ook lid was van diens organisatie. Hij stapte in 2017 naar het gerecht en werkte mee met het onderzoek in ruil voor strafvermindering en bescherming.

Kort nadat het Openbaar Ministerie in 2018 bekendgemaakt had dat Nabil B. kroongetuige was geworden, werd zijn broer vermoord. In 2019 werd ook de advocaat van Nabil B, Derk Wiersum, vermoord. In de twee zaken zijn in totaal drie mannen veroordeeld, de uitvoerders van de moorden.

Wie de opdrachtgevers van de twee moorden zijn, is nog niet 100 procent zeker, maar zowel deze moorden als die op Peter R. de Vries worden sterk gelinkt aan de organisatie van Taghi. Na de moord op Wiersum trad De Vries op als vertrouwenspersoon van de kroongetuige.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen