Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Actrice Sien Diels (74), bekend als Sien uit "Sesamstraat", is overleden

De Vlaamse actrice Sien Diels (74) is overleden. Dat bevestigt haar omgeving aan onze redactie. Francine Diels zoals de actrice voluit heet, is bij verschillende generaties beter bekend als Sien uit "Sesamstraat". Diels speelde maar liefst 36 jaar lang één van de vaste rollen in het Nederlandse kinderprogramma.

Sien Diels is afkomstig uit Turnhout, maar woonde al jaren in regio Leuven. Ze studeerde in 1969 af in de richting toneel aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, en was nadien actief bij het Mechels Miniatuur Theater, en freelance ook bij Theater Malpertuis.

Midden jaren 70 maakte Diels de overstap naar televisie. En zo heeft ze een plek in het collectieve geheugen veroverd: als vaste waarde in de kinderreeks "Sesamstraat". 

Het programma was aanvankelijk een Belgisch-Nederlandse coproductie, waardoor de makers ook een Vlaamse acteur in de hoofdcast wilden. En zo werd Sien Diels van 1976 tot 2012 Sien van "Sesamstraat": de moederfiguur voor de poppen in de reeks, met een eigen winkel waar de bewoners van Sesamstraat hun boodschappen deden.

Diels naast Pino, een van de bekende personages uit "Sesamstraat"

Diels vertolkte ook enkele gastrollen in andere televisieprogramma's. In 2003 en 2004 was ze te zien als Ria Verbaendert in "Thuis". Ze speelde ook mee in andere VRT-producties, als "Witse", "Heterdaad", "F.C. De Kampioenen", "Sedes & Belli" en "Flikken". In 2010 ging Diels met pensioen. Tot dan bleef ze lesgeven aan het conservatorium in Mechelen.

Sien Diels was een vaste waarde in "Sesamstraat", maar acteerde ook in andere tv-series:

Videospeler inladen...

Eén van de vele afleveringen van "Sesamstraat", waarin Sien Diels meespeelt. In onderstaande still is Sien te zien naast actrice Paula Sleyp:

Meest gelezen