AFP or Licensors

Spaanse premier wil prostitutie tegen 2023 verbieden: "Maakt vrouwen tot slavinnen"

De Spaanse premier Pedro Sanchez wil prostitutie verbieden tegen 2023. Dat heeft hij bekendgemaakt tijdens een partijcongres in Valencia. Voorlopig gaat het enkel om een voorstel, maar de partij heeft wel al nagedacht over potentiële wetten. Verschillende belangengroepen spraken zich al uit tegen het idee.

Afgelopen weekend zakten leden en aanhangers van de socialistische partij PSOE af naar Valencia voor het nationale partijcongres. Gisteren richtte partijleider en eerste minister Pedro Sanchez zich tot de menigte met een afsluitende speech waarin hij de ambitie uitsprak om prostitutie in het Spaanse strafwetboek op te nemen. 

Dat idee kwam al eens ter sprake in aanloop naar de verkiezingen op 28 april 2019, die PSOE uiteindelijk won. De socialisten definieerden prostitutie toen als een van de gruwelijkste vormen van geweld tegen vrouwen.

Bestraffing na bezoek aan prostituee

En uit de toespraak van Sanchez, waarin hij verklaarde "dat prostitutie vrouwen tot slavinnen maakt",  blijkt dat de partij nog niet veranderd is van mening. En daar wil hij nu iets aan veranderen. Veel details over het plan gaf de premier voorlopig nog niet, maar uit een kadernota blijkt dat PSOE toch al heeft nagedacht over potentiële wetten. Zo wordt overwogen om mensen die een prostituee bezoeken, te bestraffen. Op die manier hopen de socialisten niet alleen pooiers een halt toe te roepen, maar denken ze ook prostituees te beschermen. 

Prostitutie maakt vrouwen tot slavinnen

Het gaat vooralsnog over een voorstel, maar de regeringspartij hoopt het idee nog voor het einde van deze legislatuur in 2023 in het wetboek te krijgen. Om dat te realiseren, moet PSOE wel rekenen op de steun van haar extreemlinkse regeringspartner Unidas Podemos, die intern verdeeld lijkt over de zaak. 

Voorstanders, maar ook tegenstanders

Prostitutie verdeelt niet alleen politici, ook in de samenleving is het een splijtzwam. In 2020 ondertekenden bijna 100 academici, artiesten en voormalige prostituees een rapport waarin ze opriepen om de prostitutie in Spanje te verbieden. Een overgroot deel van de ongeveer 300.000 sekswerkers zou immers in armoede leven en in de prostitutie zijn beland bij gebrek aan een waardig alternatief.

Door klanten te straffen, verdwijnt prostitutie niet, het maakt de omstandigheden voor sekswerkers alleen maar onveiliger

Maar niet iedereen is te vinden voor een verbod. CATS, een Spaanse organisatie die sekswerkers ondersteunt, vindt dat de regering prostitutie niet mag verbieden, maar het moet erkennen als een beroep met dezelfde rechten als andere. Een Britse belangengroep sluit zich daarbij aan: “300.000 mensen op straat zetten is weinig socialistisch. Door klanten te straffen, gaat prostitutie niet verdwijnen. Het gaat de omstandigheden voor sekswerkers alleen maar onveiliger maken.”

Meest gelezen