ISOPIX

Stijgende coronacijfers: "Nog geen extra maatregelen", zegt minister van Volksgezondheid Vandenbroucke

Hoewel het aantal coronabesmettingen opnieuw stijgt, zijn extra maatregelen nog niet aan de orde. "De situatie is wel een reden tot bezorgdheid, we moeten de bestaande maatregelen goed opvolgen". Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gisteren gezegd op de Franstalige televisiezender RTL-TVI. Hij roept op tot grote waakzaamheid.

Het aantal besmettingen is de voorbije dagen opnieuw aan het stijgen. Volgens de meest recente cijfers (zaterdag 16 oktober) waren er tussen 6 en 12 oktober gemiddeld 2.438 bevestigde besmettingen per dag. Een stijging van 28 procent in vergelijking met de week ervoor. Ook de ziekenhuisopnames en overlijdens nemen toe. Volgens Vandenbroucke zijn de cijfers wel verontrustend, maar zijn voorlopig geen nieuwe maatregelen nodig. De bestaande maatregelen moeten wel strikt worden toegepast", zei hij gisteren in "C'est pas tous les jours dimanche" op RTL-TVI.

Hij riep onder meer op tot een strikte controle van het Covid Safe Ticket. "Het is een instrument voor veiligheid. Het is in zekere zin ook een instrument voor vrijheid. Het laat ons meer vrijheid toe in restaurants, cafés...", aldus Vandenbroucke. "De Waalse en Brusselse regeringen hebben er goed aan gedaan om de mondmaskerplicht te behouden en de toepassing van het Covid Safe Ticket uit te breiden."

In Vlaanderen is het gebruik van het Covid Safe Ticket voorlopig nog niet uitgebreid. "Op verschillende plaatsen verschillende maatregelen nemen kan omdat de situatie verschillend is", zegt Vandenbroucke. "Er is een samenhang tussen de vaccinatiegraad en de besmettingsgraad. In Vlaanderen staat men verder, maar ik betreur persoonlijk dat Vlaanderen de burgemeesters niet de mogelijkheid heeft gegeven om het gebruik van het Covid Safe Ticket uit te breiden." Onder anderen de burgemeesters in de Vlaamse rand rond Brussel hadden daar eerder om gevraagd.

Vandenbroucke gaf nog mee op dit moment geen voorstander te zijn van een derde prik voor iedereen. Hij verwacht tegen begin november wel advies over een mogelijke derde vaccinatieronde voor bepaalde personen, zoals het zorgpersoneel.

Meest gelezen