fotografie peter Hilz (C)

Vakbonden chemiesector vragen medische controles na de loopbaan: "Mogelijke gezondheidsrisico's inschatten"

De vakbonden in de chemiesector gaan morgen actie voeren voor betere arbeids- en loonvoorwaarden. Ook in de provincie Antwerpen, waar veel chemische bedrijven gevestigd zijn, zal de productie mogelijk worden stilgelegd bij verschillende bedrijven.  De vakbonden willen dat medewerkers na een loopbaan in de chemische sector medisch worden opgevolgd. Want nu stoppen die medische controles, eens de medewerkers stoppen met werken. 

De gesprekken over een nieuw sectorakkoord tussen de vakbonden en werkgeversfederatie Essenscia sprongen afgelopen vrijdag abrupt af. "Tijdens de onderhandelingen wordt onder meer over loon- en arbeidsvoorwaarden gepraat", legt Levi Sollie van het ABVV uit. "Eén van de zaken die we op tafel hebben gelegd, is een voortgezet gezondheidstoezicht. We willen dat werknemers die met chemische risico's in aanraking zijn gekomen ook na hun carrière worden opgevolgd om te zien of die gevolgen hebben voor hun gezondheid. Dat is extra actueel met het nieuws rond 3M. Maar ook in andere chemische multinationals wordt gewerkt met producten die mogelijk gezondheidsrisico's inhouden." 

Snel diagnose stellen

"Momenteel worden werknemers uit de chemische sector tijdens hun carrière al medisch opgevolgd: met welke producten werken ze, en wat zijn de mogelijke gevolgen daarvan. We vragen dat dit onderzoek ook na de loopbaan wordt voortgezet. Wetenschappelijk is bewezen dat een aantal ziekten zich na de carrière kunnen ontwikkelen en dan is het belangrijk om snel genoeg de juiste diagnose te stellen. We vinden dat werkgevers nu hun verantwoordelijkheid moeten opnemen", zegt Sollie. 

De helden van corona, die de chemische sector hebben laten draaien tijdens de pandemie, verwachten iets meer

Levi Sollie (ABVV)

Ook over de loonvoorwaarden is er nog geen akkoord. "De helden van corona, die de chemische sector tijdens de pandemie hebben laten draaien, verwachten iets meer. We vragen een loonsverhoging", besluit Sollie. De vakbonden plannen de komende dagen acties, ook in de provincie Antwerpen. Morgen voeren ze alvast actie in Brussel. 

Meest gelezen