Vogel- en zoogdierenopvangcentrum Heusden - Zolder

245 verwaarloosde cavia's in beslag genomen in Herselt: "Opgestapeld in bakken tegen elkaar"

In een tuin in Herselt zijn de afgelopen week 245 zwaar verwaarloosde cavia's in beslag genomen. Bovendien waren het bijna allemaal zwangere vrouwtjesdieren, dus er worden er nog honderden extra verwacht. Ze worden nu opgevangen in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder in Limburg. 

"Het was een gruwelijk zicht", vertelt Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. "De grote meerderheid van de dieren zat in bakken opgesloten, bijna opgestapeld tegen mekaar. Ze hadden maar heel weinig bewegingsruimte. Er was geen drinkwater te zien.  Ze hadden veel bijtwonden en er waren ook dieren van wie de ogen waren uitgekrabd. Het was verschrikkelijk."

De dieren werden in beslag genomen op bevel van de Vlaamse inspectie op dierenwelzijn. "Die moeten nu binnen de twee maanden beslissen wat ermee zal gebeuren. Wellicht gaan ze definitief aan ons toegewezen worden en dan kunnen wij ze laten adopteren."

Het zal ook niet bij 245 cavia's blijven. "Het zijn bijna allemaal vrouwtjesdieren en die zijn bijna allemaal zwanger. Normaal gezien zijn er per worp 3 tot 4 jongen. Er kunnen er dus nog honderden bijkomen."

Meest gelezen