Radio 2

Vocht en schimmel maken leven in flatgebouw in Ruisbroek onaangenaam: "Dit kan niet meer gezond zijn"

De bewoners van een flatgebouw aan de Overbeemd in Ruisbroek klagen al geruime tijd over vocht en schimmels in hun appartementen. Het gebouw is nochtans zeven jaar geleden gerenoveerd. De huisvestingsmaatschappij belooft nu een grondig onderzoek. 

Diane Mees, één van de bewoners van het flatgebouw, is het wachten beu. "Ik heb in december 2019 de huisvestingsmaatschappij al laten weten dat er problemen waren", zegt ze. "Ik heb gebeld, dan gemaild, maar kreeg geen reactie." Intussen neemt het vochtprobleem in haar flat alleen maar toe. "Het begon met een klein plekje in de muur op de woonkamer, maar nu heb ik ook al problemen in mijn slaapkamer. Ook andere buren hebben gelijkaardige problemen, en ze worden alleen maar erger. Sommige muren beginnen zelfs te barsten", zegt Diane. "Dit kan toch niet meer gezond zijn", vraagt ze zich af.

Radio 2

Grondig onderzoek

De gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting is eigenaar van het flatgebouw. Directeur Els Du Bois bevestigt dat er een probleem is. "We hebben weet van een vochtprobleem in twee flats en van andere mankementen. Maar de analyse van de aannemer is volgens ons niet juist. Dit zou niet mogen na een renovatie, die maar zeven jaar geleden gebeurd is."

Du Bois vermoedt dat er een expertise zal moeten gebeuren, en dat zal zeer grondig gebeuren zegt ze: "We zullen ook breken en kappen om alles bloot te leggen. Het heeft geen zin om een aannemer op pad te sturen om wat lapwerk te verrichten."

Over het communicatieprobleem met de bewoners is er minder duidelijkheid. Els Du Bois is pas directeur sinds begin 2020 en heeft niet meteen een zicht op eerdere meldingen van bewoonster Diane. Maar zodra ze de recente mails las, ging ze wel aan de slag met het probleem. Maar een snelle oplossing lijkt door de gecompliceerde omstandigheden dus niet meteen in de maak.

Meest gelezen