Unilin

West-Vlaams bedrijf ontwikkelt unieke technologie om MDF-platen te recycleren

Het bedrijf Unilin uit Wielsbeke heeft een duurzame techniek ontdekt om MDF- en HDF-platen te recycleren. Die vezelplaten worden gemaakt uit geperste houtsnippers en dat maakt ze moeilijk recycleerbaar. Het probleem is dat de snippers te klein worden als je de platen zou verhakselen om er nieuwe van te maken. 

Het West-Vlaamse Unilin heeft daar iets op gevonden. “We gaan de platen eerst bevochtigen, ze worden dan verwarmd en onder zeer hoge druk gezet”, vertelt woordvoerder Sander Laridon. “Daarna wordt de druk verminderd, zodat de vezels gaan loskomen. Die losgekomen vezels kunnen we dan gewoon opnieuw gebruiken om nieuwe MDF-platen mee te maken.” Op deze manier worden er geen extra bomen gerooid en krijgen nieuwe bomen de kans om te groeien en op hun beurt de CO2 op te slaan.

380.000 ton CO2 per jaar

Voorlopig worden enkel resten uit de eigen productie gebruikt om te recycleren. Maar Unilin wil een patent nemen op de werkwijze en op termijn andere bedrijven wereldwijd leren hoe ze MDF- en HDF-platen kunnen hergebruiken. Op termijn hopen ze om jaarlijks 380.000 ton aan CO2 opgeslagen te houden in de houtvezels. Unilin maakt op basis van hout vloeren, isolatie en planken voor meubels.

Meest gelezen