YouTube

West-Vlaamse ziekenhuizen voeren samen campagne voor griepvaccinatie met lied "Vaccin voor Anja"

Met het liedje en bijhorende videoclip ‘Vaccin voor Anja’ hopen 12 West-Vlaamse ziekenhuizen zo veel mogelijk medewerkers warm te maken om zich dit najaar te laten vaccineren tegen de griep. Slechts 2 op de 3 in de zorgsector zou zich willen laten vaccineren. In het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt heeft een sensibiliseringscampagne de vorige jaren alvast zijn vruchten afgeworpen.

Volgens cijfers die de krant De Zondag dit weekend publiceerde wil 1 op 3 personeelsleden in de zorgsector zich niet laten vaccineren tegen de griep. “De beweegredenen om het vaccin te laten passeren, is dat men zegt dat ze toch nog nooit griep gehad hebben en ook dat sommigen denken dat je griep krijgt door het vaccin. Er is dus eigenlijk geen vertrouwen in het vaccin”, vertelt Matthijs Sammyn van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. 

“Een beangstigend cijfer, zeker als je er rekening mee houdt dat in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum mensen zitten met een mindere weerstand, die meer risico hebben om het griepvirus te krijgen.”

Van 50% naar 80% gevaccineerden

De vaccinatiegraad van het zorgpersoneel moet dus omhoog. “Als we inzetten op informeren en sensibiliseren, is het wel een succes.” Dat bleek ook in het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis, vertelt Sammyn. “We komen van een vaccinatiegraad onder 50% en de laatste 3 jaar hebben we een gouden griepscertificaat, dat wil zeggen dat we een vaccinatiegraad van boven de 80% hebben. Dat komt enkel door te sensibiliseren.”

12 West-Vlaamse ziekenhuizen slaan nu ook de handen in elkaar. Met een ludieke campagne hopen ze zoveel mogelijk ziekenhuispersoneel te overtuigen. Op de tonen van "Te min voor Anja" van Spring, klinkt het nu "Vaccin voor Anja", in het West-Vlaams, ingezongen door de muziekband StatieHeld. De beelden voor de videoclip werden opgenomen in alle 12 deelnemende ziekenhuizen.

Weinig weerstand en vaccin-moeheid

Het waren de verpleegkundige ziekenhuishygiënisten, die met het idee kwamen om een liedje op te nemen en zo hun collega’s te motiveren om zich te laten vaccineren tegen de griep. Zij moeten ervoor zorgen dat de infectiebronnen in ziekenhuizen tot een minimum beperkt blijven. “Onder andere door de maatregelen tegen COVID-19 zijn er vorig jaar wereldwijd amper griepgevallen geweest", klinkt het bij de ziekenhuishygiënisten. 

"Dat betekent dat we dit jaar weinig of geen natuurlijke weerstand hebben opgebouwd tegen de griep. Bovendien zullen er dit seizoen minder COVID-maatregelen zijn en nemen onze sociale contacten weer toe. We verwachten dat het risico op overdracht van het griepvirus deze winter hierdoor zal stijgen." Bovendien is er bij sommigen wat vaccinatie-moeheid na de COVID-vaccinatie.

Meest gelezen