Foto: Radio 2

"Zorg dat je huisnummer goed leesbaar is": oproep van hulpdiensten Bornem om tijd te winnen bij noodgevallen

In Bornem start een actie om de inwoners op te roepen om een duidelijk zichtbaar en leesbaar huisnummer aan hun woning te hangen. De gemeente doet de oproep, samen met de politie en de brandweer, omdat het belangrijk is dat de hulpdiensten zo snel mogelijk je huis vinden als er een noodgeval is. 

Een aantal woningen in Bornem heeft geen duidelijk zichtbaar huisnummer of zelfs helemaal geen huisnummer. Sensibiliseren is dus nodig, vonden gemeente en hulpdiensten. 

"Als we tijdens een interventie niet onmiddellijk het huisnummer kunnen lezen, omdat er bladeren voor hangen bijvoorbeeld, moeten we trager rijden of zelfs uitstappen om dichterbij te gaan", zegt Kris Engels, kapitein bij de brandweerzone Rivierenland. "Zo kunnen kostbare minuten verloren gaan."

Een reglementering rond huisnummers is er niet echt, behalve dan dat een huisnummer verplicht is. Best let je erop dat je huisnummer groot genoeg is, en werken met kleurcontrasten verhoogt de zichtbaarheid. 

Is jouw huisnummer goed zichtbaar? Doe de check: 

  • Rij voorbij je huis met de wagen, liefst 's avonds als het donker is.
  • Bekijk je huisnummer kritisch.
  • Is het vanop deze afstand niet goed zichtbaar? Haal gezichtsbelemmerende elementen weg of breng een groter huisnummer aan.

Snel gevonden, is snel geholpen!

Meest gelezen