Begrafenissen ook zonder coronamaatregelen nu vaker in intieme kring en zonder koffietafel

Hoewel er bijna geen coronamaatregelen meer gelden, blijven begrafenissen dikwijls sober georganiseerd, merken begrafenisondernemers. Steeds meer mensen kiezen voor een intiem afscheid met een beperkt aantal genodigden, ze sturen minder brieven en organiseren minder koffietafels. "Ik denk dat mensen zich aangepast hebben en dat toch fijner vinden", zegt begrafenisondernemer Christophe Bruyneel uit Kapellen op Radio 2 Antwerpen.

Tijdens de coronapandemie mochten er maar 15 aanwezigen zijn op begrafenissen. Koffietafels waren tijdens de sluiting van de horeca al helemaal niet mogelijk. "Misschien vinden mensen het nu toch fijn om intiem een koffietafel te houden", zegt Christophe Bruyneel in "Start Je Dag". "Er zijn ook mensen die met een kleine groep, tot 10 personen bijvoorbeeld, op restaurant gaan."

De begrafenisondernemer stelt ook vast dat er minder genodigden naar een begrafenis komen. "Ik denk dat er toch mensen zijn die nog schrik hebben. Een mondmasker hoeft niet meer, maar er zijn toch mensen die dat nog ophouden. Meestal zijn dat ook oudere of zwakkere mensen, of mensen met een handicap."

De begrafenisondernemers hebben ook minder drukwerk te bestellen. "Tijdens de pandemie mochten er maar 15 mensen komen. Dan werden er rouwbrieven gedrukt met ineens een foto erop en geen aparte bidprentjes meer."

Meest gelezen