Radio 2

Beveiligingswerkzaamheden aan de snelwegparkings langs E40 uitgesteld tot 2022

Vanaf 2022 zullen de parkings langs de E40 in Westkerke bij Oudenburg en Mannekensvere bij Middelkerke beter beveiligd worden tegen transmigratie. De Vlaamse overheid investeert 750.000 euro in muren, hekwerken en camera’s. Voor de parking in Jabbeke is er voorlopig nog geen plan. 

Het is een gekend probleem: transmigranten, die in vrachtwagens kruipen op de snelwegparkings langs de E-40 in Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere in de hoop makkelijk in Engeland te geraken. “Al van in het begin van de legislatuur dringen we aan op maatregelen”, zegt Anthony Dumarey, burgemeester van Oudenburg (Open VLD). De middenberm van de parking in Westkerke werd al opgekuist, want transmigranten sloegen er vroeger in het struikgewas hun tentjes op om zo vrachtwagens in de gaten te kunnen houden. Maar ook een bewakingsfirma werd ondertussen ingezet om in te grijpen in geval van problemen. “De druk is al wat afgenomen maar elke nacht worden er toch nog transmigranten opgespoord”, gaat Dumarey verder.

Muur van 1 kilometer

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) trekt meer dan een half miljoen euro uit voor de werkzaamheden. Zij belooft een oplevering in 2022. Een muur van 1,2 kilometer lang moet verhinderen dat mensen de snelweg te voet oversteken. Dat oversteken leidde in het verleden al tot dodelijke ongevallen in Mannekensvere en Jabbeke. “Maar door een tekort aan grondstoffen en een stijging van de prijzen zullen die werken het komende jaar niet van start gaan”, weet Dumarey.

Ook het plaatsen van beveiligingscamera’s stelt de Vlaamse Overheid met een jaar uit. “Op hetzelfde moment zullen we ook de speciale toegangspoort voor de politie plaatsen aan de parking van Westkerke.” Zij moeten nu een grote omweg maken via Jabbeke om op de parking te geraken en daardoor komt de politie steevast te laat in geval van een oproep. Op de parking in Mannekensvere werden al camera’s geïnstalleerd. 

Radio 2

Plannen veiligheidsmaatregelen Jabbeke

Wat er zal gebeuren in Jabbeke is nog niet duidelijk. De parking zal er worden heringericht zodat vrachtwagens overnachten langs de kant van de snelweg. De parking voor personenwagens verschuift naar achteren. Maar of er nog andere aanpassingen zullen gebeuren om de veiligheid te verhogen, wordt nog onderzocht. 

Meest gelezen