Allerheiligen in aantocht: "Er zullen dit jaar minder chrysanten verkrijgbaar zijn"

Er zullen dit jaar minder chrysanten verkrijgbaar zijn. Dat heeft alles te maken met het slechte weer. "Het was een heel nat jaar met weinig zon en daardoor hebben we minder bloemen kunnen planten", vertelt chrysantenkweker David Vandermaesen uit Retie op Radio 2 Antwerpen.

Nog even en dan is het Allerheiligen. Dan trekken we weer met z'n allen naar het kerkhof met een chrysant in de hand. Al zal het aanbod dit jaar beperkter zijn. "De overvloed aan regen heeft ervoor gezorgd dat we het dit jaar veel moeilijker hadden om bloemen te planten", vertelt kweker David Vandermaesen uit Retie in Start Je Dag. "In onze zandgrond viel dat nog mee. Het water kon daar makkelijker weg dan bij onze collega's in West-Vlaanderen. Zij hebben een kleigrond en daar blijft het water staan. Daar was het dus veel moeilijker om chrysanten te planten en dat zorgt voor een kleiner aanbod", vertelt hij.

Kerkhofbloem bij uitstek

De chrysant is nog altijd de kerkhofbloem bij uitstek. Al wordt er wel hard gewerkt om het imago van de bloem wat op te poetsen. "We proberen mensen te overtuigen om ze niet enkel mee te nemen naar de begraafplaats, maar om ze ook aan je huis te zetten. Het zijn zowat de enige bloemen die nu nog mooi bloeien dus ideaal om nu te kopen", klinkt het nog.

Meest gelezen