Aantal besmettingen snel gestegen: ziekenhuizen blijven alert, "maar paniek of grote onrust is niet nodig"

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus is de afgelopen week met bijna de helft gestegen, tot ruim 3.000 nieuwe besmettingen per dag. Die stijging is vrij snel, “maar dat is wat we ook verwacht hadden”, stelt viroloog Steven Van Gucht gerust. Al blijft de viroloog - samen met de ziekenhuizen - op zijn hoede. “Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat zij de extra belasting aankunnen en dat de golf die voor ons ligt, in de ziekenhuizen niet te hoog wordt.”

Voor het eerst sinds mei zijn er gemiddeld 3.010 bevestigde besmettingen per dag vastgesteld. Dat is 46 procent meer dan een week geleden. Ook de andere cijfers blijven in stijgende lijn zitten: er worden elke dag gemiddeld 73 patiënten in het ziekenhuis opgenomen en er zijn elke dag gemiddeld 11 overlijdens.

“Het gaat nu wel plots vrij snel”, stelt Steven Van Gucht vast. De viroloog van Sciensano vermoedt dat de stijging te maken heeft met de versoepelingen van 1 oktober en met het slechtere weer, waardoor we meer binnen zitten.

Tegelijk komt de stijging niet onverwacht voor Van Gucht. “Een poosje geleden hadden we aangekondigd dat er een najaarsgolf zou komen. We hadden die al eind september of begin oktober verwacht. Maar nu zitten we al in de tweede helft van oktober. Het is dus zelfs wat later dan verwacht.”

Hoe verschillen de cijfers per provincie?

Kijken we per provincie, dan zien in Vlaanderen een aantal grote verschillen: terwijl Antwerpen het hoogste aantal ziekenhuisopnames telt, zijn er in verhouding grotere stijgingen in de provincies West-Vlaanderen en Limburg. 

In West-Vlaanderen is het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen week ruim verdubbeld, van 25 naar 52 patiënten. In Limburg steeg het van 8 naar 21 patiënten.

Bekijk hier een reportage over de sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames in West-Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Kijken we naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat een veel lagere vaccinatiegraad heeft dan Vlaanderen, dan zien we daar nog een hoog aantal ziekenhuisopnames. Na een piekmoment is het aantal ziekenhuisopnames in Brusselse ziekenhuizen de afgelopen week gedaald. 

Maar sinds de zomer zit het aantal covidpatiënten wel nog altijd in een licht stijgende lijn, stellen ze ook in het UZ in Brussel vast. “Het is een trage, maar gestage lineaire groeit, zegt ziekenhuisdirecteur Marc Noppen, die daarom pleit voor “lichte alertheid”.

Zijn dit nu verontrustende cijfers?

“Een beetje bezorgdheid is altijd goed”, zegt ook Steven Van Gucht. “Maar paniek of grote onrust is niet nodig”, voegt hij er geruststellend aan toe. We moeten vooral op onze hoede blijven om de zorgverleners te sparen - flatten the curve, remember. “Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat zij die extra belasting aankunnen en dat de golf in de ziekenhuizen niet te hoog wordt.”

Van Gucht ziet dat de ziekenhuiscijfers met enige vertraging de stijgende trend van de besmettingen volgen. Maar omdat veel mensen intussen gevaccineerd zijn, stijgen de ziekenhuisopnames nu gelukkig minder snel dan een jaar geleden.

"Als je nu nog besmet wordt met het coronavirus en je bent gevaccineerd, dan is de kans vele malen kleiner - een factor 9 - dat je ernstig ziek wordt en nog in het ziekenhuis belandt. Dat is  een groot verschil met vroeger."

"We hadden berekend dat als het aantal besmettingen verdubbelt, het aantal ziekenhuisopnames met 30 à 40 procent kan stijgen. Die verhouding is intussen veranderd: het aantal ziekenhuisopnames stijgt minder snel dan het aantal besmettingen. Dat is minder dan een jaar geleden, maar ze stijgen wel nog altijd.”

Wat kunnen we doen?

Het wordt de komende tijd dus afwachten hoe hoog de ziekenhuiscijfers nog doorstijgen. “Het zou kunnen dat we op intensieve zorgen het aantal bezette bedden zien verdubbelen en zelfs meer dan verdubbelen”, schat Steven Van Gucht voorzichtig in. “We zitten nu met 229 bezette bedden. Ik hoop wel dat we onder de 500 bedden kunnen blijven, maar dan moet het wel tijdig aftoppen.” 

Om die cijfers af te toppen herinnert Steven Van Gucht eraan dat de aanbevelingen die er nu nog zijn, nog altijd het verschil kunnen maken. Concreet doet Van Gucht drie aanbevelingen: 

  • Als je je ziek voelt, is het heel belangrijk dat je thuis blijft en dat je je ook laat testen.

  • Als je nog niet gevaccineerd bent, laat je toch nog vaccineren tegen covid. Oudere mensen en mensen met onderliggende aandoeningen raadt Van Gucht ook aan om zich ook te laten vaccineren tegen de griep.

  • Denk ook aan het mondmasker: als je wat keelpijn hebt of een lopende neus, ga er dan van uit dat het een milde vorm van het coronavirus kan zijn en dat je andere mensen kan besmetten. Blijf thuis of draag een masker en zeg erbij dat je dat gewoon uit voorzorg doet. 

“Dit zijn kleine dingen die we kunnen doen, maar die een heel groot effect kunnen hebben op de grootte van de golf die voor ons ligt. Voor de ziekenhuizen kan dat een wereld van verschil maken”, besluit Van Gucht. 

Bekijk hier de inschatting van viroloog Steven Van Gucht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen