Alexander Dumarey

De Arsenaalsite in Gentbrugge is verkocht aan drie ondernemers

Drie West-Vlaamse ondernemers hebben de Arsenaalsite, de voormalige werkplaats van de NMBS, gekocht. Het is niet duidelijk hoeveel ze voor de site, 18 hectare groot, betaald hebben. Eind deze maand gaat de stad samenzitten met de nieuwe eigenaars om mogelijk samen te werken en ervoor te zorgen dat de eigenaars ook de visienota van de stad gaan volgen. Daarin staat onder meer dat de eigenaars ook aandacht moeten hebben voor de bouw van sociale en betaalbare huizen. 

Sinds de oprichting van de NMBS in 1926 was de Arsenaalsite in Gentbrugge in handen van de vervoersmaatschappij. De werkplaats stond jaren leeg en de stad was op zoek naar nieuwe invullingen voor het domein. Gent had zelf een visienota opgemaakt met ideeën hoe de stad de ontwikkeling van de site zag. Zo vindt Gent dat er aandacht moet zijn voor sociale woningbouw, sportgelegenheden en cultuur. Volgens burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) is er eind deze maand een gesprek gepland met de nieuwe eigenaars. " In een eerste fase gaan we overleggen met de nieuwe eigenaars en gaan we hen duidelijk maken wat onze visie is. Zo vinden wij het als stad belangrijk dat er aandacht is voor sociale woningbouw. Ook andere thema's zoals erfgoed, publieke ruimte staan beschreven in de visienota. "

We willen dat op de site een mix te zien is van ondernemingen, sport, onderwijs, cultuur, economie

burgemeester Mathias De Clercq

Nog volgens burgemeester de Clercq gaat de stad nauwlettend toezien of de ondernemers rekening houden met de toekomstvisie van de stad. "We wachten eerst het masterplan van de ondernemers af.  We kunnen nog altijd juridische stappen zetten als we zien dat er niet voldoende aandacht is voor onze toekomstnota. Maar eerst gaan we rond de tafel zitten en naar elkaar luisteren. Daarna zien we weer verder. "

Alexander Dumarey

Meest gelezen